Китай заяви, че са лъжа твърденията, че COVID-19 може да е изпуснат от негова лаборатория

  • 10 юни 2022 15:48

  • 571
  • 4
Китай заяви, че са лъжа твърденията, че COVID-19 може да е изпуснат от негова лаборатория
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Китай отхвърли днес теорията, че новият коронавирус може да е бил изпуснат от негова лаборатория, като политически мотивирана лъжа, след като Световната здравна организация (СЗО) каза вчера по най-настоятелния досега начин, че е необходимо по-подробно разследване дали в дъното на пандемията не стои такъв инцидент, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян също така отрече обвиненията, че страната му не е съдействала напълно на разследващите от СЗО. Приветствам разследване, основаващо се на науката, но отхвърлям каквато и да било политическа манипулация, заяви той.

Чжао също така отново призова за разследване на "крайно подозрителни (американски) лаборатории като Форт Детрик и Университета на Северна Каролина", където Китай твърди, без да представя доказателства, че САЩ са разработили коронавируса като биологично оръжие. "Теорията за изтичане от лаборатория е сътворена от антикитайски сили по политически причини пълна лъжа, която няма нищо общо с науката", каза той.

Шанхай и Пекин се връщат към локдауните заради коронавируса

"Ние винаги сме подкрепяли и участвали в основано на науката глобално проследяване на вируси, но твърдо се противопоставяме на всички форми на политическа манипулация", подчерта говорителят на китайското министерство на външните работи. Чжао отбеляза, че Китай има значителен принос в проследяването на вируси и е споделил най-големия обем на данни и резултати от проучвания. Това "напълно отразява отвореното, прозрачно и отговорно отношение на Китай, както и неговата подкрепа за работата на СЗО и консултативната група", добави той.

Позицията, възприета от СЗО в доклад, публикуван вчера, е коренно различна от първоначалната оценка на здравната агенция на ООН за произхода на коронавируса. До нея се стигна, след като много критици обвиниха СЗО, че твърде бързо е пренебрегнала или подценила теорията за изтичане от лаборатория, която постави китайските служители в отбранителна позиция.

След строго контролирано посещение в Китай миналата година екип на СЗО заключи, че има "изключително малка вероятност" коронавирусът да се е разпространил сред хората от лаборатория в град Ухан. Много учени подозират, че новият патоген е прескочил при хората от прилепи, може би през друго животно.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
571 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Дедо Пене

2022.06.12 | 10:03

4
Най-лъжливи са комунистите, а най-нагли са китайските комунисти, които загубиха само в Ухан 780хил. китайци от Коеид19,а лъжат че жертвите са 4567човека!!! Това е държава в която Мао изби 50млн.китайци-""културната революция"!!!

2022.06.11 | 09:39

3
СМЪРТ ЗА КРАВАРСКИТЕ КУУУУУРВИИИИИ
Niki2

2022.06.11 | 08:14

2
Napravo si idva ot Fr. laboratorii v Kitai.Vsi4ki sa se hvanali na horoto da ni unichtojat leka poleka.
scarface

2022.06.10 | 17:09

1
Нищо чудно да са прави и да е от някоя от биолабораторийте в Усрайна

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини