Индия ограничава и износа на захар

  • 25 май 2022 11:24

  • 568
  • 1
Индия ограничава и износа на захар
©
Слушай новината Слушай новината

Индия ограничава износа на захар до 10 млн. тона през текущия сезон, за да подсигури вътрешното търсене и да запази стабилността на цените, предаде Асошиейтед прес. 

Решението следва подобна мярка, която по-рано бе обявена за износа на пшеница, на фона на сигналите за свиване на предлагането на световния пазар. 

Индия е вторият най-голям световен производител на захар след Бразилия, както и най-големият потребител в глобален мащаб, сочат данни на Общоиндийската асоциация за търговия със захар (All India Sugar Trade Association). Страната е и вторият най-голям износител и налага ограничения върху износа за първи път от шест години. 

Индия е изнесла 7 милиона метрични тона през финансовата 2021-2022 г., която приключи в края на март. 

Оценките варират, но се очаква страната да произведе над 30 млн. тона захар през този сезон, а вътрешното потребление се оценява на около 28 млн. тона при вътрешни запаси от около 8 млн. тона. 
 
За сезона юни-октомври са подписани експортни договори за близо 9 млн. тона, а 7,8 млн. тона вече са изнесени, съобщи правителството в изявление. 

От идния месец за износ на захар ще бъде необходимо разрешение от правителството. 

Цената на пшеницата скочи рязко, след като Индия забрани износа
   
Очаква се в Индия консумацията на захар рязко да нарасне в периода на големите празници от септември до ноември. 

Цените на стоката остават сравнително стабилни, но инфлацията в търговията на дребно скочи до осемгодишен максимум от 7,8 на сто през април. Правителството обяви намаления на данъците за бензина, дизела и въглищата в опит да облекчи инфлационния натиск. 
     
По-рано този месец Индия заяви, че ще изнася пшеница за страни, където има дефицит на храни, само по официални канали. Властите все пак разрешават на частни компании да изпълняват по-рано поети ангажименти за износ на близо 4,3 млн. тона пшеница до юли. През април страната изнесе 1 млн. тона пшеница. 

Ключовата цел на ограниченията е да се овладее повишаването на цените на вътрешния пазар, след като на международните пазари пшеницата поскъпна с над 40 на сто от началото на годината. Междувременно индийската реколта от пшеница бе засегната от вълна рекордно високи температури, която намали добива. 

Ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Делхи възможно най-бързо да преразгледа забраната за износ на пшеница, предаде ТАСС. 

Според организацията индийската мярка може да задълбочи международната продоволствена криза, пише местното издание "Фри прес джърнъл". 

Калина Христова
568 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.05.25 | 12:30

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини