Джо Байдън увери "добрия си приятел" Фумио Кишида, че САЩ са изцяло ангажирани с отбраната на Япония

  • 23 май 2022 07:46

  • 567
  • 4
Джо Байдън увери "добрия си приятел" Фумио Кишида, че САЩ са изцяло ангажирани с отбраната на Япония
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в увери днес "своя добър приятел" премиера на Япония Фумио Кишида, че САЩ са изцяло обвързани с отбраната на Япония, на фона на повишаващо се напрежение в отношенията с Китай и последиците от нахлуването на Русия в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Основен акцент в двудневното посещение на Байдън, което включва срещи с лидерите на Япония, Индия и Австралия в рамки на формата "Куад" ("Четворката"), ще е стартирането на Индо-тихоокеанска икономическа инициатива - мащабен план, който ще представлява икономическа опора за американските ангажименти в Азия.

"Американско-японският съюз отдавна е крайъгълен камък на мира и благополучието в Индо-Тихоокеанския регион, а САЩ остават напълно обвързани с отбраната на Япония", заяви Байдън в началото на разговора си с Кишида в двореца Акасака в центъра на Токио.

Фумио Кишида: Япония ще удвои финансовата си помощ за Украйна

Байдън беше посрещнат с почести от гвардейски оркестър, който изсвири химните на двете страни. По-рано през деня той се срещна с император Нарухито и разговаря за кратко на входа преди да бъде въведен в двореца. Белият дом съобщи, че президентът е предал поздравления от името на американците, изтъквайки силата на американско-японските отношения, които се коренят в дълбоките връзки между двата народа.

Очаква се двете страни да обсъдят плановете на Япония да разшири военните си способности в отговор на нарастващата мощ на Китай, а също да потвърдят близките си връзки в контекста на руската инвазия в Украйна, обединявайки се около позицията, че едностранни промени на статуквото чрез сила са недопустими.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
567 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.05.23 | 10:07

4
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ ОБЯСНИ НА ТИЯ ИДИЪТИ С ФУРАЖКИТЕ, ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС? :) makeameme. org/ meme/ sorry-neilia-but

2022.05.23 | 10:04

3
ЯЖТЕ МИ ЛАЙНАТА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
бай никой

2022.05.23 | 10:00

2
не ми е ясно как така Япония забрави за атомните бомби на добрия приятел чичо сам
Това е ясно

2022.05.23 | 09:58

1
И Хирошима и Нагасаки ли ще бранят САЩ?

Добави коментар

Водещи новини