Северна Корея прати армията си да съдейства в борбата срещу COVID-19

  • 17 май 2022 15:05

  • 949
  • 0
Северна Корея прати армията си да съдейства в борбата срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Севернокорейската армия предприе интензивно раздаване на медикаменти, предназначени за борба с епидемията от COVID-19. Това съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, като информира за близо 1,5 милиона случаи на „треска“ в страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32366

Севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, разпореди общонационална карантина в опит да възпре разпространението на вируса в страната, чието население не е ваксинирано. Той изпрати войската на помощ в борбата с епидемията, като изрази недоволството си от начина, по който се води тази борба. 

Стотици военни от Народната армия на Корея с камуфлажни дрехи се събират в столицата Пхенян, се вижда на снимки, разпространени от КЦТА.

Армията „спешно разположи мощните си сили във всички аптеки в град Пхенян и започна да предоставя медикаменти, предлагайки услугата денонощно“, заяви КЦТА, цитирана от БТА.

На снимка на агенцията се виждат войници, маршируващи в близост до дълга колона камиони в маслиненозелен цвят.

Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, остро разкритикува вчера правителството и здравните власти за това, че не се справят с овладяването на епидемията, и по-специално заради неспособността им да поддържат аптеките постоянно отворени.

COVID-19: Северна Корея съобщи за 6 нови смърни случая

След като КНДР съобщи в четвъртък, че е регистрирала първия си случай на заразяване с COVID-19, Ким лично се зае с борбата срещу епидемията, която, по думите му, предизвиква „големи сътресения“ в страната.

Властите информираха за над 1,48 милиона случая на „треска“ и за 56 починали, откакто COVID-19 се е появил в страната. Според тях „най-малко 663 910 души получават медицински грижи“.

Северна Корея се бори с пандемия от COVID-19, стотици хиляди са болни

Хронично недохранване

Властите поведоха по-интензивни агитационни кампании в медиите, а фармацевтичните лаборатории увеличиха производството на лекарства, заяви КЦТА.

Севернокорейската здравна система бе класирана на 193 място от общо 195 в различни страни в миналогодишен анализ на университета „Джонс Хопкинс“.

Общоизвестен е недостигът на оборудване и консумативи в болниците из страната, които имат малко отделения за интензивни грижи.

Според експертите КНДР не разполага с никакво лечение срещу COVID-19 и няма възможности за масово тестване на населението.

„Повечето севернокорейци страдат от хронично недохранване и не са ваксинирани, в страната практически вече няма лекарства, а здравната инфраструктура е неспособна да се справи с пандемията“, казва Лина Юн, изследователка кореистка в „Хюман райтс уоч“.

Тя призова международната общност да осигури на Северна Корея медикаменти, ваксини и инфраструктури.

До момента Пхенян не е отговорил на подобно предложение от Сеул, заяви южнокорейското министерство на обединението.

Новият президент на Южна Корея Юн Сук-йол застана на по-твърди позиции спрямо КНДР, която разполага с ядрени оръжия, в сравнение с тези на своя предшественик.

Вчера президентът заяви пред парламента, че „без колебание ще предостави необходимата помощ на севернокорейския народ“, стига той да я приеме.

Въпреки здравната криза нови сателитни снимки показват, че Северна Корея е подновила отдавна преустановеното строителство на ядрен реактор.

Вашингтон и Сеул подозират, че Пхенян подготвя ядрен опит – седми в историята на страната и първи от 2017 г., с цел да отвлече вниманието на севернокорейското население от здравната криза.

Още осем починали и над 390 000 с "повишена температура" в Северна Корея

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
949 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини