Първият бюджет на правителството на талибаните ще е с дефицит от 501 млн. долара

  • 14 май 2022 17:42

  • 1383
  • 0
Първият бюджет на правителството на талибаните ще е с дефицит от 501 млн. долара
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Афганистан е изправен пред бюджетен дефицит от 44 милиарда афгани (501 милиона долара) за тази финансова година, съобщиха днес властите, без да уточняват как ще повлияе разликата между очакваните приходи и планираните разходи, съобщи Ройтерс.

При обявяването на първия годишен национален бюджет след като талибаните поеха управлението на разкъсваната от война страна през август миналата година, вицепремиерът Абдул Салам Ханафи заяви, че правителството предвижда разходи в размер на 231,4 млрд. афгани и вътрешни приходи в размер на 186,7 милиарда.

"Приходите са постъпления от ведомства, свързани с митниците, министерствата и мините", заяви говорителят на финансовото министерство Ахмад Уали Хакмал.

След ръководената от САЩ инвазия в Афганистан през 2001 г. подкрепяните от Запада последователни правителства  разчитаха предимно на чуждестранна помощ. През август 2021 г. чуждестранните сили се изтеглиха от Афганистан, което доведе до  превземането на страната и властта от талибаните.

Афганистанските талибани наредиха на жените да ходят с бурка на обществени места

Светът все още не е признал официално правителството на талибаните. Страната се сблъсква с нарастващи проблеми със сигурността и икономически срив, докато агенциите за помощ умуват как да помагат на 50 милиона афганистанци, без да дават на талибаните пряк достъп до средства.

Ханафи заяви, че бюджетът за текущата финансова година, която до февруари следващата година, е бил одобрен от министерския съвет и е потвърден от върховния лидер на талибаните Хайбатула Ахунзада, и ще използва само местни средства. "Обърнахме внимание на образованието, на техническото образование и висшето образование, цялото ни внимание е насочено към това как да проправим път към образование за всички", каза Ханафи.

Теодора Павлова
1383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини