Южнокорейският президент предложи COVID ваксини на Северна Корея

  • 13 май 2022 10:21

  • 346
  • 0
Южнокорейският президент предложи COVID ваксини на Северна Корея
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Южнокорейският президент Юн Сук-йол предложи да изпрати ваксини срещу коронавирус на Северна Корея, заяви негов говорител, цитиран от агенция Йонхап.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31556

Предложението бе отправено ден след като Пхенян заяви за първи път от началото на пандемията, че в страната има огнище на заболяването.

„Президентът Юн планира да предостави на народа на Северна Корея ваксини и други медицински материали“, заяви президентският говорител. „Твърди се, че в последно време предполагаемите случаи в Северна Корея се увеличават експлозивно“, каза той и изтъкна, че предстои детайлите по предложението да бъдат обсъдени с Пхенян.

Северна Корея днес разпространи второ съобщение за огнището на заразата и заяви, че шест души са починали след „експлозивно“ разпространение на треска през последния месец, която е засегнала 350 000 души. Според севернокорейската информационна агенция КЦТА има потвърждение, че един от починалите е бил заразен с варианта Омикрон на коронавируса.

Северна Корея съобщи за първи починал от COVID

Вчера при посещение в спешния държавен център за превенция на заболяванията севернокорейският лидер Ким Чен-ун отправи критики към установената система за предотвратяване на епидемиите и каза, че тя се е оказала уязвима, съобщи КЦТА. Представител на президента Юн Сук-йол заяви пред журналисти, че се очаква отговор от страна на Северна Корея и че решението за изпращане на помощ не е било предварително обсъждано със САЩ. 

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Павлова
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини