Най-малко 9 загинали след бомбени експлозии в Афганистан

  • 28 април 2022 20:40

  • 736
  • 2
Най-малко 9 загинали след бомбени експлозии в Афганистан
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Две бомбени експлозии в отделни микробуси убиха най-малко девет души в Мазари-Шариф, съобщи местната полиция, цитирана от Нова телевизия.

 Инцидентът се случи седмица след като смъртоносна експлозия разтърси шиитска джамия в северния афганистански град. Броят на насилствените нападения на обществени места е намалял, откакто талибаните се върнаха на власт през август миналата година, но сунитската групировка "Ислямска държава" продължава да атакува шиитите, които смята за еретици.

САЩ: При въздушен удар в Кабул са убити атентатори самоубийци на "Ислямска държава"

Взривовете станаха в рамките на няколко минути един след друг в различни квартали на Мазари-Шариф, когато пътниците се прибираха по домовете си за ифтар, заяви за АФП говорителят на полицията в провинция Балх Асиф Вазири.

"Изглежда, че мишените са били шиитски пътници", каза той и добави, че при взривовете са ранени 13 души. "Враговете на Афганистан създават напрежение и разделение сред нашия народ", каза още Вазири. До момента нито една групировка не е поела отговорност за взривовете.

Взривовете бяха извършени само няколко дни след смъртоносен бомбен атентат в шиитска джамия в Мазари-Шариф, при който загинаха най-малко 12 поклонници, а десетки други бяха ранени. Миналата седмица друга бомбена атака в джамия в северния град Кундуз беше насочена срещу малцинствената суфистка общност и уби най-малко 36 души по време на петъчната молитва.

При друго нападение, също насочено срещу шиити, две бомби избухнаха в училище в Кабул и убиха шестима ученици. Джихадистката ИД пое отговорността за нападението срещу джамията в Мазари-Шариф, но досега никоя групировка не е поела отговорност за бомбения атентат в Кундуз.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
736 2

Коментари 2

Добави коментар
kоце

2022.04.28 | 21:07

1
Кире тука в Афганистан защо не отидеш.Американска утрепко
- боце

2022.04.29 | 07:19

2
...а трябва ли?

Добави коментар

Водещи новини