Ръст на заразените с коронавирус в Китай - идва ли нова вълна на пандемията?

  • 08 април 2022 08:00

  • 1036
  • 4
Ръст на заразените с коронавирус в Китай - идва ли нова вълна на пандемията?
© Getty Images/Guliver (архив)

"Цифрата от 20 000 заразени дневно е доста плашеща, но голяма част са безсимптомни. Хората, които се нуждаят от лечение, са много по-малко. Стряскащите нива се установяват след масово тестване, а не защото хората са потърсили медицинска помощ", заяви в "Денят започва" журналистът в Китайската медийна група Тодор Радев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му няма да има разхлабване на мерките в Китай - в Пекин има единични случаи, но като превантивна мярка всяка седмица се тестват учениците в училищата.

Ваксинацията продължава - близо 90 процента от населението е ваксинирано с две дози.

Българин в Шанхай: В Китай COVID се завръща, новини за Украйна няма

"Китай в момента продължава да е затворен за външен туризъм, има силни ограничения за влизане в страната, нормалният живот се възстанови, както и вътрешният туризъм. Продължават да се носят маски, сканират се здравни кодове. Където има установени болни учениците преминават на онлайн обучение, затварят се жилищни квартали, всеки ден се правят тестове", допълни Тодор Радев.

Той коментира и войната в Украйна. По думите му Пекин продължава да смята, че най-належащо е Русия и Украйна да продължат преговорите и че икономическите и финансови санкции няма да доведат до разрешаване на кризата, а точно обратното - ще нанесат щети и поражения на Европа и Русия. Според Китай истината за убийствата в Буча трябва да бъде щателно разследвана, но по независим начин.

Каква е позицията на Китай за военните действия в Украйна?

"В по-голямата част от Азия войната в Украйна се разглежда като локален конфликт от който азиатските страни и Китай се опитват да се дистанцират. Икономическите отношения между Русия и Китай не са се променили. Според официален Пекин големият победил в икономическо отношение ще бъде САЩ. Русия продължава да изпълнява договорните си отношения за износ на газ и петрол с Китай", каза още Тодор Радев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1036 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БСП ФОРСМАЖОРЕТКА

2022.04.08 | 08:43

1
Тия пак ще ни заразят с некоя мутация на коронавируса

2022.04.08 | 09:50

4
веднъж завинаги разберете, че китайците не са виновни! краварите спретнаха този цирк!
ЦРУ

2022.04.08 | 09:35

3
Няма, докато не заработи биолабораторията при ген. Мутафчийски, няма да има нови мутации.
БСП КОМУНДЕ

2022.04.08 | 08:44

2
Нали беха преборили вируса....или нещо послъгват

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини