Евакуираха пет села заради вулкан във Филипините

  • 29 март 2022 12:15

  • 1047
  • 0
Евакуираха пет села заради вулкан във Филипините
© pixabay

Вторият най-активен вулкан във Филипините изригва за кратко от време на време през последното денонощие, предаде ДПА, като се позова на Филипинския институт по вулканология и сеизмология (Фиволкс).

Той съобщи днес, че поредицата кратки изригвания е предизвикала облаци от пара и пепел, достигащи до 2,4 километра височина.

Най-малко 5878 души са били евакуирани от пет села с висок риск около вулкана Таал в провинция Батангас, на 66 километра южно от столицата Манила, от неделя, когато започна изригването.

„Указанията, дадени от Фиволкс, са, че (жителите на) тези райони с висок риск ще останат евакуирани, докато равнището на тревога не бъде понижено“, каза Лито Кастро, ръководителят на провинциалната агенция за справяне с бедствия.

Вулканът Таал е популярна туристическа дестинация със своето живописно кратерно езеро. Той е известен с това, че е единственият вулкан в света в езеро на остров, отбелязва ДПА.

Хиляди бягат от вулкан на Филипините

Последното му голямо изригване, през януари 2020 година, принуди над 376 хиляди души да се евакуират. Общо 39 човека починаха от болести в евакуационните центрове и при инциденти, предизвикани от падане на гъста пепел, припомня БТА.

Весела Найденова
1047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини