Индия възнамерява да купува руски петрол и суровини на безценица

  • 14 март 2022 18:38

  • 3347
  • 4
Индия възнамерява да купува руски петрол и суровини на безценица
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Индия обмисля да отговори положително на предложение на Русия да ѝ доставя петрол и други суровини на по-ниски цени чрез разплащане в система рупии/рубли, предаде Ройтерс, позовавайки се на индийски източници.

"Русия ни предлага петрол и други суровини със значителна отстъпка от цената. Ще се радваме да се възползваме", обясни един от източниците.

По думите му за уреждане остават някои въпроси като застраховката и петролните смеси, но щом те бъдат уредени, "ще приемем тази оферта".

Двамата индийски представители, пожелали анонимност, заявиха, че международните санкции, въведени след инвазията на Русия в Украйна, не пречат Индия да внася руски петрол. Те не уточниха нито количествата, нито конкретни стоки, нито каква е отстъпката от цената, предложена от Русия.

Единият от тях добави, че в момента се изработва механизъм, основаващ се на системата рупия/рубла, за да могат да се плащат трансакциите.

Помолено за коментар от Ройтерс в имейл, индийското министерство на финансите засега не е дало отговор.

Индия покрива 80 процента от нуждите си от петрол чрез внос, като обикновено само 2 до 3 процента от доставките са от Русия.

Получаването на петрол с отстъпка от цената би позволило на индийското правителство да ограничи нарастването на енергийните разходи в контекста на скок на цените на енергията, отбелязва БТА.

МАЕ: Увеличете добива на петрол

След като Западът въведе все повече санкции след руската инвазия в Украйна на 24 февруари, Москва призова "приятелските страни" да продължат търговския обмен с нея и инвестициите.

Индия, която е съюзник на Русия - неин основен доставчик на оръжие - се въздържа в началото на месеца да гласува резолюцията на ООН, осъждаща агресията на Москва срещу Украйна, но призова за край на насилието.

Индийското правителство иска да доставя и торове, които са по-евтини от Русия и Беларус, в контекста на силен преразход на бюджета й за субсидиране на торовете.

"Ако можем да си осигурим по-евтини торове от Русия, ще го направим", посочи един от източниците на Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3347 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.03.15 | 09:55

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.03.15 | 07:26

3
Тези и те искат да фалират !!! Не разбрахте ли, че има една валута в света и един хегемон поне в следващите 20 години .... Що не си седите в гащите
Тия па!

2022.03.14 | 20:34

2
А на нас украинките ни идват на крака! Лаици :)

2022.03.14 | 19:52

1
ХАЙ СЕКТИР БЕ , САМО ГЛУПОСТИ

Добави коментар

Водещи новини