Китайският парламент одобри рязко увеличаване на военния бюджет

  • 11 март 2022 15:33

  • 4555
  • 1
Китайският парламент одобри рязко увеличаване на военния бюджет
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

В последния ден от годишната сесия в Пекин, днес Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) одобри значително увеличение на военните разходи на Китай, съобщава БТА.

В присъствието на близо 3000 делегати, мнозинството от законодателния орган одобри икономическите политики на правителството заедно с проектобюджета, който предвижда рязко увеличение средствата за отбрана със 7,1 на сто. Това е най-голямото увеличение на разходите за отбрана от три години насам. Очаква се общите разходи да нараснат само с 3,9 процента.

Китайският премиер: Ще се затрудним да задържим високия икономически растеж

Това се случва на фона на заплахите от страна на комунистическото ръководство към демократичен Тайван и териториалните спорове на Китай със съседите му в Южнокитайско и Източнокитайско море, отбелязва агенцията.

По време на годишната сесия официални лица потвърдиха геополитическите амбиции на Китай по отношение на Тайван. Комунистическото ръководство в Пекин гледа на острова като на част от своята територия, макар че от 1949 г. Тайван се управлява отделно от континенталната част на Поднебесната империя.

Нарастващото напрежение между Китай, Тайван, Съединените щати и Япония поражда опасения на фона на руската инвазия в Украйна.

Няколко бивши високопоставени американски служители посетиха Тайван миналата седмица, за да изпратят сигнал за подкрепата на САЩ на фона на кризата в Украйна.

САЩ са поели ангажимент за укрепване на отбранителната способност на Тайван и доставят оръжия на Тайпе. Предишните американски администрации оставиха открит въпроса дали ще се притекат на военна помощ на острова в случай на нападение, за да възпрат Пекин. Но през октомври президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ имат "задължението" да го направят.

Въпреки многото икономически несигурности, включително тези, причинени от войната на Русия в Украйна и пандемията от коронавируса, делегатите на годишната сесия на китайския парламент одобриха цел за икономически растеж от 5,5  на сто, което е над прогнозираните от Международния валутен фонд (МВФ) през януари 4,8 процента.

Премиерът Ли Къцян заяви, че иска да намали данъците и митата, за да подпомогне китайската икономика, като нарече това най-справедливия, най-прекия и най-ефективен инструмент за подпомагане на компаниите.

Според него от плановете на правителството трябва да се възползват най-вече малките компании. "Торът трябва да достигне до корените, само тогава растението може да расте", каза Ли, който предупреди за "рискове от влошаване", "усложнения" и "несигурност" за китайската икономика.  

Мая Йорданова
4555 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.13 | 23:42

1
Ако и тези направят някаква простотия ще спра да ги спонсорирам... пфф

Добави коментар

Водещи новини