Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия

  • 10 март 2022 13:15

  • 2383
  • 2
Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия
©
Слушай новината Слушай новината

Ако санкциите на САЩ срещу Русия ударят китайски активи, Пекин "твърдо ще отвърне на удара". Това заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян.

При уреждането на отношенията си с Русия американската страна не трябва да налага така наречените санкции и юрисдикция с дълга ръка срещу китайски предприятия и физически лица, предупреди той, добавяйки, че накацателните мерки не трябва да засягат "законните права и интереси на Китай".

Вчера Китай обвини НАТО, че подклажда конфликта между Русия и Украйна до "точка на пречупване".

Китай обвини НАТО в подклаждане на напрежението между Русия и Украйна до "точка на пречупване"

Джао заяви, че Китай продължава да се противопоставя "твърдо" на "едностранните санкции", тъй като подобни мерки няма да донесат мир и сигурност, предупреди той на брифинг.

Според него подобни действия единствено ще доведат до сериозни проблеми за икономиката и качеството на живот в съответните страни.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън наложи ембарго на вноса на петрол, втечнен природен газ и въглища от Русия.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Преди дни австралийският премиер Скот Морисън призова Китай да спре руската агресия в Украйна. Според него Пекин трябвало да действа съгласно своите декларации за насърчаване на световния мир и да се присъедини към усилията за спиране на инвазията на Русия в Украйна.

Ден по-рано върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел също настоя Китай да посредничи във войната на Русия срещу Украйна.

Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Китай е важен клиент на руски петрол и газ и е единственото голямо правителство в света, което отказа да разкритикува нападението на Русия срещу Украйна.

Калина Христова
2383 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баба гицка

2022.03.10 | 15:50

2
и вашия ред ще дойде - един ден ще съжаляват китйските комунисти
мазни

2022.03.10 | 13:54

1
двуличници

Добави коментар

Водещи новини