Шефът на СЗО обсъдил с китайския премиер нуждата от по-силно сътрудничество относно произхода на COVID-19

  • 05 февруари 2022 17:40

  • 909
  • 2
Шефът на СЗО обсъдил с китайския премиер нуждата от по-силно сътрудничество относно произхода на COVID-19
© pixabay

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус е обсъдил с китайския премиер Ли Къцян нуждата от по-силно сътрудничество относно произхода на COVID-19, предмет на спор и полемика, който обтегна отношенията на Пекин със Запада, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Шефът на СЗО преди това бе призовал настойчиво Китай да предостави повече данни и информация, свързани с произхода на вируса.

Той каза ве Туитър, че е имал удоволствието да се срещне с Ли Къцян и двамата са обсъдили нуждата за по-агресивни усилия относно справедливото разпределяне на ваксините по света, така че през тази година да бъдат ваксинирани 70 процента от цялото население.

Американски учен смята, че коронавирусът най-вероятно е тръгнал от животинския пазар в Ухан

"Ние също така обсъдихме нуждата от по-силно сътрудничество относно произхода на COVID-19, което да е подкрепено от науката и с доказателства", добави ръководителят на СЗО.

Миналата година СЗО създаде научно-консултативна група, която да проучи произхода на новите патогени и призова Китай да достави необработени данни с оглед подпомагане на ново разследване за произхода на COVID-19. Но Китай отказа, като се аргументира с правилата за запазване на личния живот на пациентите. Китай постоянно отрича твърденията, че вирусът е изтекъл от специализирана лаборатория в китайския град Ухан, където за първи път той бе открит в края на 2019 г.

Съвместно изследване на Китай и СЗО, публикувано миналата година, отхвърли теорията, че COVID-19 произхожда от лаборатория, като каза, че по-възможната хипотеза е той да е заразил хората по естествен път, вероятно чрез търговия с диви животни. Миналия ноември Китай заяви, че разсекретен доклад на американското разузнаване, в който се казва, че е възможно пандемията да произхожда от лаборатория, е научно необоснован и недостоверен.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
909 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.05 | 19:50

2
Модерните и фазерите ви благодарят че участвахте в експеримента за кихавицата и сезонния грип-последствията са за вас а парите са за нас,БОЦКАЙТЕ СЕ,леко оцеляване-благодарим.

2022.02.05 | 17:59

1
СЗО Е терористична организация,целяща да убива,не да помага!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини