Броят на загиналите в Мианма надхвърля 1500, а близо 8800 са в ареста

  • 01 февруари 2022 15:22

  • 1321
  • 0
Броят на загиналите в Мианма надхвърля 1500, а близо 8800 са в ареста
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 1500 души са били убити по време на продължилите една година протести срещу преврата в Мианма, а още хиляди вероятно са били били убити във въоръжения конфликт, съобщи днес Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-малко 11 787 души са били незаконно задържани в Мианма през този период, включително 8792, които остават в предварителен арест, съобщи говорителката на ООН по правата на човека Равина Шамдасани.

Управляващата в Мианма хунта оспорва най-новите данни за броя на загиналите, събрани от правозащитни групи.

Шамдасани обяви числото на произволно задържаните на брифинг в централата на специализираната агенция на ООН в Женева.

Говорителката изтъкна, че тези хора са били задържани, защото са дали израз на противопоставянето си срещу военните, макар и на мирни протести, дори и чрез онлайн прояви.

Документирали сме 1500 души, които са били убити, но това е само в контекста на протестите, каза Шамдасани. В това число са включени и 200 души, убити в резултат на изтезания във военни арести. Тези 1500 души не включват хора, които са били убити в резултат на въоръжения конфликт. Смятаме, че става дума за хиляди хора, подчерта Шамдасани.

ООН се нуждае от 826 милиона долара, за да отговори на нуждите на 6,2 милиона души в Мианма тази година, най-големият досега апел, свързан с тази страна, посочи днес говорител на световната организация, цитиран от Франс прес. Този рекорден призив за помощ е повече от два пъти по-голям от отправения миналата година, каза говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Лерке.

ООН е изчислила, че от 54-те милиона жители на Мианма 25 милиона живеят в бедност, а 14,4 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ. Пет милиона от тях са деца.

Конфликтът и несигурността бушуват в много региони на страната и над 40 000 души са вътрешно разселени от идването на власт на военните преди година, подчерта Лерке.

Известен актьор в Мианма бе осъден на три години затвор заради протести срещу хунтата

Днес протестиращи в Мианма отбелязаха първата годишнина от пуча на генералите със "стачка срещу преврата", съобщиха участници и местни медии, предаде ДПА.

Протестиращите участваха в прояви рано тази сутрин на много места в цялата страна и скандираха за свобода и справедливост.

В много градове се появиха произведения на изкуството, критични към режима. В знак на протест граждани от много селища се присъединиха към "мълчаливата стачка" в деня на годишнината. Много магазини затвориха, а улиците опустяха като израз на противопоставяне на преврата.

Активисти призоваха хората да си останат у дома, а магазините и заводите да бъдат затворени в деня на годишнината.

Константин Тодоров
1321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини