Хонконг съкращава карантината за пристигащи пътници от февруари

  • 27 януари 2022 17:23

  • 363
  • 0
Хонконг съкращава карантината за пристигащи пътници от февруари
© Pixabay

Хонконг ще съкрати от 21 на 14 дни карантината за пристигащи пътници от 5 февруари, заяви днес главната администраторка на китайския специален административен район Кари Лам, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31498

Решението беше взето след усилено настояване от висши финансови служители и дипломати, според които мярката вреди на конкурентоспособността на този бизнес център.

Хонконг забранява летищния транзит за пътници от над 150 страни

Строгите правила заради коронавируса превърнаха Хонконг в едно от най-изолираните места в света, предизвиквайки намаляване на полетите с около 90 процента.

Съгласно сегашните разпоредби местните жители, които се връщат от над 160 държави, трябва да остават под 21-дневна карантина в определени за целта хотели. Новите правила предвиждат карантина от 14 дни, последвана от седемдневно самонаблюдение.

Смекчаването на ограниченията за пътуване идва в момент, когато хонконгските власти затягат мерките за борба с разпространението на коронавирусния вариант Омикрон в самия район. Училищата, игрищата, спортните зали и повечето обекти са затворени, а десетки хиляди хора трябва да се тестват всеки ден.

Лам каза, че срокът на действие на ограниченията ще бъде удължен до 17 февруари. Училищата няма да подновят присъствените занятия преди 21 февруари.

Днес Хонконг съобщи за 164 нови заразявания с вируса - това е най-високият дневен брой в района от началото на пандемията.

Лам заяви, че е необходимо нивото на ваксинацията да достигне около 90 процента, преди властите да могат да обмислят промени в правилата. В момента ваксинационното равнище е приблизително 70 на сто.

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Павлова
363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини