Сблъсъци сред талибаните в Афганистан?

  • 14 януари 2022 16:09

  • 1357
  • 0
Сблъсъци сред талибаните в Афганистан?
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

За боеве в Северен Афганистан между различни фракции на талибаните съобщи Интерфакс.

До сблъсъците се е стигнало след като непризнатото от международната общност правителство в Кабул, в което преобладават пущуните, е издало заповед за арест на командира на узбекските отряди на талибаните Махмуд Алама. Решението са задържането на водача е предизвикало въоръжена съпротива сред сънародниците му, които изгонили представителите на талибаните-пущуни от град Маймана.

Според Фронта за национална съпротива, основен опонент на талибаните в азиатската страна, двете страни в конфликта са дали жертви са и пущуните са призовали узбеките да седнат на масата за преговори.  

От друга страна, високопоставен представител на талибаните в Кабул е отрекъл да е имало сблъсъците и заявил, че ситуацията в цял Афганистан е под контрол.

Според руската информационна агенция сблъсъците, ако е мила такива, са били по-скоро на етническа основа. Пущуните  (над 40 на сто от населението на страната) са иранци и говорят индоевропейски език.  Узбеките (приблизително 10 процента от жителите на Афганистан), са тюрки, добави Интерфакс.

Валери Зайцев
1357 0

Свързани новини

Водещи новини