Талибаните представиха първи бюджет, в който не е заложена и международната помощ

  • 13 януари 2022 18:39

  • 576
  • 0
Талибаните представиха първи бюджет, в който не е заложена и международната помощ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Талибаните одобриха първи бюджет от завръщането си на власт в Афганистан през август. В техния първи бюджет не е заложена никаква международна помощ, предаде Франс прес. Проектобюджетът обаче обхваща първите три месеца на настоящата година, допълва контролираното от талибаните министерство на финансите.

От идването на власт на ислямистите, международните донори суспендираха огромните помощи за Афганистан, съставляващи досега 80 процента от афганистанския бюджет.

Сега одобреният от талибаните бюджет е в размер на 53,9 милиарда афгани (450 милиона евро), но касае само първото тримесечие на годината и е почти изцяло посветен на разходите за функциониране правителството.

Талибаните решиха, че фискалната година ще се базира на слънчевия календар, като ще започва обикновено на 21 март. Следващият бюджет следователно ще бъде представен на тази дата.

От бюджета, одобрен сега, 4,7 милиарда афгани ще отидат за проекти за развитието, тоест за приключване на инфраструктурни транспортни проекти.

Талибаните трябва да се справят със ситуация, в която САЩ решиха да замразят 9,5 милиарда долара на Афганистанската централна банка, което възлиза на половината от БВП на страната през 2020 г.

Днес талибаните предложиха създаването на орган, съставен от талибански представители и представители на международната общност, който ще координира милиардите, които биха били отпускани за страната под формата на хуманитарна помощ, предаде Ройтерс. Не е ясно дали ООН и чуждите правителства ще подкрепят подобно споразумение, отбелязва БТА.

Талибаните призоваха САЩ да деблокират замразените авоари на Афганистан

Последвайте канала на

Константин Тодоров
576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини