Южна Корея ще започне да използва лекарството срещу COVID на "Пфайзер"

  • 13 януари 2022 13:58

  • 264
  • 0
Южна Корея ще започне да използва лекарството срещу COVID на "Пфайзер"
©
Слушай новината Слушай новината

Южна Корея ще започне да лекува инфектирани с коронавирус пациенти с противовирусното лекарство на "Пфайзер" от утре, предаде Ройтерс. Така тя ще стане първата държава в Азия, предприела тази стъпка, на фона на нарастващите опасения, причинени от разпространението на силно заразния вариант Омикрон.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32179

Около 630 000 хапчета от лекарството с наименованието "Паксловид", които са достатъчни за лечението на 21 000 души, са пристигнали днес и са готови за разпределение към 280 аптеки и 90 поликлиники, съобщи южнокорейската Агенция за контрол и превенция на заболяванията.

"С оглед на много по-лесното предаване на Омикрон, лекарството би трябвало да играе значима роля в ограничаването на броя на пациентите, които ще развият критични симптоми, дори новият вариант да предизвиква относително по-леки симптоми", каза служител на агенцията.

Южна Корея е първата страна в Азия, започнала прилагането на "Паксловид", след като одобри спешната му употреба в края на декември.

Лекарството ще бъде използвано за лечение на повече от 1000 души на ден и сред приоритетните групи ще са пациентите, при които има висок риск от тежко прекарване на болестта, хората над 65 години и тези с понижен имунитет.

Всеки пациент е съветван да приема по три хапчета два пъти дневно в продължение на пет дни и се очаква, че още една партида от 300 000 хапчета, достатъчни за лечението на 10 000 души, ще пристигне по-късно този месец.

Лекарството "Паксловид" предотвратява с почти 90-процентна ефективност хоспитализация или смърт и данните показват, че то запазва ефективността си срещу Омикрон, съобщи "Пфайзер".

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини