16 представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан

  • 09 януари 2022 07:08

  • 1753
  • 3
16 представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан
© Youtube - CBS News

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Тя съобщи още днес за над 1300 ранени полицаи, военни и бойци от Националната гвардия.

Израелец е бил убит при безредиците в Казахстан

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство.

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите борси обаче се препоръчва да не възобновяват работа, докато ситуацията в страната не бъде стабилизирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, общественият транспорт се движи, а кабелната интернет връзка е възстановена, предаде кореспондент на ТАСС. Той обаче уточни, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се превърна и в епицентър на безредиците - супермаркетите отново ще отворят, но с намалено работно време.

Въздушният транспорт в Казахстан постепенно се възстановява. Днес е планирано да бъдат изпълнени 38 международни полета, а 29 са били анулирани, съобщи министерството на индустрията и инфраструктурното развитие.

Летището на Алмати като цяло вече има техническа готовност да възобнови работа. Това обаче ще стане, когато ситуацията в града бъде стабилизирана, каза още министерството на индустрията. На 2 януари в редица населени места в Казахстан започнаха протести срещу поскъпването на горивата. След няколко дни те преминаха в масови безредици и нападения срещу властта в много градове, отбелязва ТАСС.

Пострадаха хиляди хора, има и загинали. Вчера държавната телевизия съобщи за общо над 40 жертви.

При безредиците в Казахстан са задържани над 4400 души

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев се обърна за помощ към съюзниците от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Доминираният от Русия военен блок бързо изпрати в централноазиатската бивша съветска република миротворци, които вече изпълняват възложените им задачи.

Казахстанските власти обявиха, че конституционният ред е възстановен в цялата страна на 7 януари. Най-сложна остава ситуацията в Алмати, отбелязва ТАСС. Президентът обяви 10 януари, понеделник, за ден на национален траур.

Радина Лазарова
1753 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ами сценарият

2022.01.09 | 10:53

2
е един и същ. Чечня,Абхазския регион,Приднестровието,Донбас,Грузия,навсякъде "защита на руско говорящите" А инак анексия на територии. Това е Путин,то си му е в кръвта.... Да му мислят по нашето Черноморие....

2022.01.09 | 12:38

3
КРАВАРСКА КУУУУУРВООО.НАВСЯКЪДЕ РАЗПАЛВАТ ВОЙНИ СРАЩ

2022.01.09 | 08:47

1
Много странни протести. Настояват за намаление на горивото от 150 тенге на 50. Удовлетворяват им желанието. После продължават протестите за намаляване на 35 тегне, после продължават протестите за сваляне на правителството.... Междувременно мародерстват, нападат складове за оръжие, един от убитите от тях полицаи е обезглавен!?!?!?

Добави коментар

Водещи новини