Индия разреши на създадена от Майка Тереза организация да бъде финансирана от чужбина

  • 08 януари 2022 17:37

  • 288
  • 0
Индия разреши на създадена от Майка Тереза организация да бъде финансирана от чужбина
© Getty Images/Guliver (архив)

Индия отново разреши чуждестранното финансиране на благотворителна организация, създадена от Майка Тереза, предаде Франс прес.

Това стана няколко седмици, след като й беше наложена забрана, разглеждана от критици като поредно доказателство за тормоза на християните при управлението на националистическото хиндуистко правителство,

5 септември – 21 години от смъртта на Майка Тереза

На 25 декември на благотворителната организация беше отказано подновяване на разрешителното, което й позволява да получава финансиране от чужбина, според индийското министерство на вътрешните работи.

В решението се подчертаваше, че "Мисионери на милосърдието" вече не отговарят на условията за допустимост, без да се дават повече подробности.

Разрешителното в крайна сметка беше "подновено", заяви за АФП Сунита Кумар, близка сътрудничка на покойната Майка Тереза.

"Мисионери на милосърдието" е католически орден, основан през 1950 г. от Майка Тереза - римокатолическа монахиня, която през по-голямата част от живота си живее и работи в Индия и помага най-вече на бедните в Колката.

През 1979 т. тя получи Нобелова награда за мир и малко след това беше обявена за светица. Организацията ръководи приюти в цяла Индия. Според всекидневника "Хинду", през финансовата 2020-21 г. "Мисионери на милосърдието" е получила около 750 милиона долара (662 милиона евро) чуждестранно финансиране.

Правителството на Нарендра Моди беше обвинено, че блокира достъпа до чуждестранно финансиране на благотворителни и правозащитни организации в Индия.

Миналата седмица индийският клон на НПО "Оксфам" заяви, че достъпът й до чуждестранни фондове е блокиран и предупреди, че това може да има сериозни последици за хуманитарните й дейности.

През 2020 г. "Амнести интернешънъл" съобщи, че ще преустанови дейността си в Индия, след замразяване на банковите й сметки от правителството.

Активисти за правата на човека са загрижени и от увеличаването на дискриминацията и насилието срещу религиозни малцинства от идването на власт на Моди през 2014 г.

Индийското правителство отрича да провежда "Хиндутва" - проект за хиндуистка хегемония, и изтъква, че всички религии имат равни права.

Радина Лазарова
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини