Официална позиция на външното министерство на Казахстан за размириците в страната

  • 06 януари 2022 13:56

  • 1009
  • 0
Официална позиция на външното министерство на Казахстан за размириците в страната
© Pixabay

Министерството на външните работи на Република Казахстан излезе днес с официална позиция за размириците в страната. Тя бе публикувана от казахстанското посолство в България и гласи следното:

"На 5 януари 2022 г. с Указ на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев е въведен режим на извънредно положение на цялата територия на страната.

Казахстан: 12 полицаи са загинали при сблъсъците в Алмати, трима са били обезглавени (18+)

Първоначално митингите започнаха в Мангистауска област, чиито жители излязоха с искане за намаляване на цените на дребно на втечнения газ. В отговор на това, по нареждане на държавния глава, правителството бързо предприе мерки за тяхното намаляване и наложи мораториум върху повишаването на цените на социално-значими хранителни продукти, гориво-смазочни материали и комунални услуги.

Всички задържани в първите дни на протестите бяха освободени. В същото време акциите в други големи градове прераснаха в масови безредици и нападения срещу властите.

Нещо повече, събитията в град Алмати - нападения на административни и военни обекти, завземане на летището и задържане на чуждестранни пътнически и товарни самолети свидетелстват за високото ниво на подготовка и координация на действията на нападателите. Анализът показва, че Казахстан е изправен пред въоръжено нахлуване на терористични групи, обучени в чужбина.

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан

Във връзка с рязкото влошаване на ситуацията, президентът Касъм-Жомарт Токаев встъпи в длъжност Председател на Съвета за сигурност на Република Казахстан и се обърна към държавите-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност с искане за оказване на военна помощ в провеждането на антитерористична операция.

Обявеният режим на извънредно положение включва набор от мерки, насочени към поддържане на обществената безопасност и върховенството на закона. Правоохранителните органи и Въоръжените сили на Република Казахстан са упълномощени да спират всякакви незаконни действия.

Държавата ще продължи да гарантира правата и интересите на всички представители на нашия мултиетнически и многоконфесионален народ, както и безопасността на пребиваващитe в страната чужди граждани, включително и на дипломатическия корпус и журналисти. Ще бъдат защитени чуждестранните инвестиции и бизнеса на чуждестранните компании.

Република Казахстан се ангажира да спазва международните ангажименти в областта на правата на човека и да продължи хода на реформите в рамките на концепцията за "Чуващата държава", прилагана от президента на Република Казахстан К. Токаев.

Министерството на външните работи на Република Казахстан поддържа постоянни връзки с международните си партньори по всички текущи въпроси на двустранното и многостранно сътрудничество."

Радина Лазарова
1009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини