Хунтата в Мианма намали присъдата на Аун Сан Су Чжи

  • 06 декември 2021 18:18

  • 994
  • 1
Хунтата в Мианма намали присъдата на Аун Сан Су Чжи
© Getty Images/Guliver

Присъдата на свалената от власт Аун Сан Су Чжи бе намалена от четири на две години по решение на назначеното от военните правителство. Това съобщи днес националната телевизия на азиатската страна, цитирана от Ройтерс.

По-рано през деня бе съобщено, че носителката на Нобелова награда за мир, която бе свалена от власт през февруари, е осъдена на две плюс две години по две различни обвинения за подстрекателство и за нарушения на ковид ограниченията. Присъда от четири години получи и експрезидентът Вин Минт.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че това е "политически мотивирана присъда". Същото мнение изказа и Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, според която присъдата е произнесена след "срамен процес на закрито заседание от контролиран от военните съд".

ЕС осъди "политически мотивираната присъда" на Аун Сан Су Чжи в Мианма

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че "несправедливата присъда на Аун Сан Су Чжи и репресиите срещу други демократично избрани лица са нова обида към демокрацията и правосъдието" в Мианма. Председателката на норвежкия Нобелов Комитет Берит Райс-Андерсен констатира, че съдебният процес срещу Су Чжи е с "ниска благонадеждност", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.06 | 19:30

1
хунтата в мианма беше осъдена и е в затвора

Добави коментар

Водещи новини