Жертвите след изригването на вулкана Семеру в Индонезия станаха 14, десетки хора са ранени

  • 05 декември 2021 21:25

  • 944
  • 0
Жертвите след изригването на вулкана Семеру в Индонезия станаха 14, десетки хора са ранени
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-малко 14 души загинаха, а десетки бяха ранени след изригването на вулкана Семеру на остров Ява, съобщи днес индонезийската служба за справяне с бедствията, цитирана от Ройтерс.

Вулканът - най-високата планина на острова, изхвърли вчера дим и пепел, които покриха близките села в провинция Източна Ява. Изригването накара хората да бягат панически.

Властите казаха, че са разрушени сгради и е прекъснат важен мост. Девет от 14-те жертви са идентифицирани, а 56 човека са получили наранявания, повечето от изгаряне. Близо 1300 души са евакуирани, а девет човека все още са в неизвестност.

Местен жител заяви, че спасителните усилия са доста затруднени заради прекъснатия мост и липсата на опит на участващите доброволци. Спасителните екипи търсят жертви под пластове пепел, като на моменти разравят с голи ръце. Спасители в село в окръг Лумаджанг откриха тялото на майка, която все още държала своето мъртво бебе, съобщи националната информационна агенция Антара.

Очевидец в района Сумбервулу каза, че домовете и автомобилите били почти напълно затрупани от пепел, паднали дървета препречвали пътищата.

Изригване на вулкана Семеру в Индонезия хвърли в паника местните жители

Според метеоролозите през следващите три дни се очакват поройни дъждове, което може да усложни евакуационните дейности. Спасители казаха, че скални отломки и горещи вулканични наноси вече затрудняват придвижването.

Властите съобщиха, че ще възстановят пострадалите домове и че изпращат на помощ тежка техника. Службата за справяне с бедствия съобщи, че 10 работници, блокирани в пясъчна кариера от изригването, са евакуирани благополучно, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини