Японската принцеса Айко отпразнува пълнолетието си

  • 05 декември 2021 14:09

  • 1086
  • 1
Японската принцеса Айко отпразнува пълнолетието си
© Getty Images/Guliver

Японската принцеса Айко, единствено дете на император Нарухито и императрица Масако, днес отпразнува пълнолетието си в императорския дворец в центъра на Токио, след като в сряда навърши 20 години, предаде Ройтерс.

Айко, облечена в дълга бяла рокля и с диамантена диадема в косите, се поклони с усмивка пред журналистите. Тя няма да наследи императорския трон, тъй като по закон титлата се предава само по мъжка линия. Въпреки това според анкети голяма част от от японската общественост би подкрепила промяна в закона, отбелязва ТАСС.

В комюнике, разпространено от Държавната агенция за императорското семейство на рождения ѝ ден, принцесата заяви, че иска да бъде в служба на другите.

"Изключително благодарна съм на всички, участвали в пътуването ми към този ден", каза Айко. Тя изрази прискърбие, че толкова много хора по света са загубили живота си заради КОВИД-19, и надежда, че "един мирен и изпълнен с енергия живот" ще стане реалност за всички възможно най-скоро.

Церемониите по отпразнуването на пълнолетието на принцесата бяха изместени за уикенда, за да не попречат на заниманията й в университета "Гакушуин" в Токио, където тя следва японска литература, уточни агенция Киодо, цитирана от БТА.

Японска принцеса се омъжи за своя избраник

Константин Тодоров
1086 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.05 | 14:33

1
Много грозна така става като поколенията се смесват

Добави коментар

Водещи новини