Си Цзинпин отбеляза 50-годишнината от признаването на КНР за член на ООН

  • 25 октомври 2021 15:39

  • 227
  • 0
Си Цзинпин отбеляза 50-годишнината от признаването на КНР за член на ООН
© Getty Images

Китайският президент Си Цзинпин отбеляза днес 50-годишнината от признаването на КНР за член на ООН. В реч по случая, без да споменава изрично Тайван, той посочи, че това е било "победа за китайския народ", предаде ДПА.

На 25 октомври 1971 г. Общото събрание на ООН приема резолюция 2758, която по думите на Си признава, че правителството на Китайската народна република, основана в Пекин през 1949 г., е "единственият законен представител на Китай в ООН". Приемането на комунистически Китай тогава означава, че Тайван, чието официално име е Република Китай, бива изключен от Съвета за сигурност на ООН, а също от международната организация.

Говорител на тайванското външно министерство каза днес, че въпросната резолюция урежда само представителството на КНР в ООН, но не и статута на Тайван. По думите му тя не упълномощава Пекин да представлява народа на Тайван. След поражението си в китайската гражданска война през 1949 г. китайското националистическо правителство на Гоминдана се настанява на остров Тайван. Оттогава там има демократично самоуправление. Правителството в Пекин обаче смята острова за своя провинция и заплашва да осъществи обединението със сила, припомни ДПА.

Китай наложи нови карантини и ограничения заради COVID-19

В петък представители на САЩ и Тайван обсъдиха евентуалното встъпване на Република Китай в ООН. От Държавния департамент казаха, че Вашингтон е за значително присъствие на Тайпе в Световната здравна организация и в Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, предаде БТА. 

Теодора Александрова
227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини