Тайфун взе 9 жертви във Филипините, 11 души са изчезнали

  • 12 октомври 2021 10:05

  • 173
  • 0
Тайфун взе 9 жертви във Филипините, 11 души са изчезнали
© pixabay

Най-малко деветима души са загинали, а 11 се водят изчезнали във Филипините след преминаването на мощен тайфун, придружен от проливни дъждове, предизвикали наводнения и свличания, съобщи Франс прес.

Поройните дъждове се изсипаха вчера над цели региони на остров Лусон - най-населения от архипелага на Филипините, преди тропическата буря Компасу да се насочи към Южнокитайско море.

Четирима души са загинали при свличания на земни маси в планинската провинция Бенгет, а един човек се е удавил в крайбрежната провинция Кагаян, съобщи националната агенция за управление на бедствия. Седем души се водят изчезнали на остров Лусон.

Силен тайфун причини спиране на електроподаването на много места във Филипините

Единадесет общини бяха наводнени, но тази сутрин нещата се успокоиха, каза за АФП отговарящият за комуникациите в Кагаян Рогелио Сендинг. Основните пътни артерии и пристанища още са наводнени, но днес водата е започнала да се оттича, каза той.

Тропическата буря предизвика внезапно наводнение в село в провинция Палаван, на друг остров в югозападната част на архипелага. Там са загинали четири души, а четири са изчезнали. Между 7 и 8 общини още са наводнени.

Всяка година около 20 бури и тайфуни поразяват Филипините, опустошават реколтата и инфраструктурата и са причина милиони хора да живеят в бедност, отбелязва АФП. Затоплянето на атмосферата задържа повече вода в нея и промените в климата може да доведат до изключително интензивни валежи и наводнения.

Калина Христова
173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини