Британски военен кораб мина през Тайванския пролив

  • 27 септември 2021 15:20

  • 799
  • 0
Британски военен кораб мина през Тайванския пролив
© Getty Images/Guliver (архив)

Британски военен кораб прекоси днес Тайванския пролив, съобщи кралският военноморски флот, цитиран от Франс прес. Неамерикански кораби рядко плават в тези води, за които претендира Пекин.

Новината бе съобщена чрез акаунта в Туитър на фрегатата "Ричмънд" от групата на британския самолетоносач "Куин Елизабет". "След период на усърдна работа с нашите партньори и съюзници в Източнокитайско море сега плаваме през Тайванския пролив, за да направим посещение във Виетнам и при Народния флот на Виетнам", се казва в текста.

Според местни медии това е първият британски военен кораб, минаващ през пролива, който дели Тайван от континентален Китай. През 2019 г. оттам мина разузнавателният кораб на британския флот "Ентърпрайз", отбелязва БТА.

Първата реакция на Пекин след преминаването днес на "Ричмънд" през пролива бе премерена. "Надяваме се, че въпросните страни могат да правят повече, за да градят взаимно доверие между страните в региона и да поддържат мира и сигурността", заяви на пресконференция говорителка на китайското външно министерство.

Ново напрежение между турски и гръцки кораби в Средиземно море

Константин Тодоров
799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини