Афганистанки отново излязоха на улицата, за да настояват за зачитане на човешките им права

  • 19 септември 2021 16:48

  • 1130
  • 1
Афганистанки отново излязоха на улицата, за да настояват за зачитане на човешките им права
© Getty Images/Guliver (архив)

Афганистански жени днес отново излязоха на улицата в столицата Кабул с искане да запазят правото си да работят и да учат на фона на все по-мрачния талибански авторитаризъм, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват група от тридесетина активистки за правата на жените, които се събират пред доскорошното министерство по въпросите на жените в Кабул, скандирайки "Права за жените и човешки права".

Тези дни талибаните премахнаха министерството по въпросите на жените и го замениха с министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока.

Ведомството на практика ще играе ролята на религиозна полиция, която ще налага талибанските схващания за благоприличие и придържане към строгото талибанско тълкуване на исляма.

По време на талибанския режим през 90-те години на миналия век, страховитата религиозна полиция се прочу с публичното бичуване и налагане с пръчки на жените, осмелили се да излязат от дома си без цялото им тяло да е покрито.

Талибаните замениха министерството по въпросите на жените с министерство за борба с порока

До момента талибаните са забранили на момичетата средношколки да ходят на училище и са разпоредили на университетите да разделят занятията по пол, но не е ясно каква лична свобода ще дадат на жените.

След като талибаните взеха властта, афганистанки няколко дни протестираха в цялата страна, настоявайки твърдолинейните ислямисти да зачитат човешките им права. Протестите обаче бяха жестоко потушени. Днешната акция в Кабул очевидно е минала без инциденти, посочва ДПА.
 

Константин Тодоров
1130 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.19 | 22:49

1
Тука скивай Папата да им плаща за правата

Добави коментар

Водещи новини