Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели

  • 16 септември 2021 11:05

  • 1836
  • 0
Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели
© Getty Images/Guliver

Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели по силата на ново тристранно партньорство в областта на сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анализатори очакват новият пакт между Автралия, САЩ и Великобритания да разгневи Китай, който ще го възприеме като опит за неговото сдържане.

Австралия става втората страна, след Великобритания през 1958 г., получила американска ядрена технология за строеж на подводници с ядрени двигатели.

"Нашият свят става по-сложен, особено в нашия Индийско-Тихоокеански регион", каза австралийският премиер Скот Морисън. Той добави, че "за да отговорим на тези предизвикателства, за да помогнем да бъдат гарантирани сигурността и стабилността, от които нашият регион се нуждае, е необходимо партньорството ни да бъде издигнато до ново равнище".

При обявяването на новия пакт за сигурност вчера лидерите на трите страни не споменаха Китай. Съединените щати и техните съюзници обаче се опитват да противодействат на нарастващата мощ и влияние на Пекин, особено на засилването на китайските въоръжени сили, оказвания натиск върху Тайван и разполагането на сили в оспорваното Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Посолството на Китай в САЩ заяви, че страните "не трябва да създават изключващи други (държави) блокове, насочени срещу или вредящи на интересите на трети страни". Вместо това е особено необходимо те "да се отърсят от манталитета от времето на Студената война и идеологическите предразсъдъци".

Тристранният пакт ще бъде сметнат от Пекин за заплаха, коментира Ричард Мод от Института за азиатска политика и общество. Той изрази очакване, че Китай "ще възрази", но подчерта, че "неговото собствено настъпателно и безкомпромисно поведение води до тези нови конфигурации".

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн приветства фокусирането върху региона. Новите австралийски подводници обаче няма да бъдат допускани в новозеландски води в съответствие с отдавнашната политика на страната да е безядрена зона, уточни в същото време тя.

Австралия няма да може да евакуира всички афганистанци, помагали на армията ѝ

Австралия ще се откаже от сделка с Франция на стойност 40 милиарда долара за конвенционални подводници, обяви междувременно Морисън. През следващите 18 месеца страната ще преговаря със САЩ и Великобритания за строежа на осем подводници с ядрени двигатели. Те няма да носят ядрени оръжия, но ще могат да остават по-дълго под вода - нещо, което ще им позволява да останат незабелязани в потенциални конфликтни зони с Китай като Южнокитайско море, казват експерти по сигурността.

Решението за подводниците "отразява нарастващите притеснения в (австралийското) правителство за засилването на китайската армия, бъдещите намерения в региона и готовността (на Пекин) да използва принуда", коментира Ричард Мод.

Тристранният пакт може да влоши търговските връзки между Австралия и Китай, който е най-големият пазар за австралийския износ. Ненаситният китайски апетит за ресурси обаче може да ограничи ответните му мерки, казват анализатори.

Константин Тодоров
1836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини