Генералният секретар на ООН призова за диалог с талибаните

  • 10 септември 2021 10:30

  • 195
  • 1
Генералният секретар на ООН призова за диалог с талибаните
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международната общност да поддържа диалог с талибаните в Афганистан, където трябва да бъде избегнат "икономически спад", който би могъл да доведе до "смъртта на милиони" хора, предаде Франс прес.

"С талибаните трябва да се поддържа диалог, в който пряко да обявим своите принципи, диалог с чувство на солидарност с афганистанския народ", Гутериш той в интервю за агенцията. "Наш дълг е да проявим солидарност с един народ, който страда ужасно там, където милиони и милиони може да умрат от глад", изтъкна той.

Талибаните: Няма да игнорираме ислямските ценности, дори ако се появят възражения

"В разговорите, които сме имали до момента, бе проявена най-малкото някаква възприемчивост, за да разговаряме", отбеляза генералният секретар на ООН, който не изключва възможността някой ден да посети Афганистан при наличието на необходимите условия.

Ал Каида може да се опита да се върне в Афганистан, предупреди шефът на Пентагона

Гутериш даде да се разбере, че ООН желае да види в тази страна "инклузивно правителство", където да са представени всички елементи от афганистанското общество. "Това първо предварително правителство", представено тези дни, обаче "не оставя подобно впечатление", изрази съжаление той.

Гутериш е обезпокоен, че примерът на Афганистан може да вдъхнови въоръжените джихадисти в Сахел, и настоя да бъдат засилени "механизмите за сигурност" в този регион южно от пустинята Сахара.

Талибаните забраняват спорта за жени

Редица страни смятат да намалят военните си контингенти в Сахел и "затова водя битка, за да има африкански сили за борба с тероризма, с мандат съгласно Седма глава (от Устава на ООН, предвиждащ употреба на сила, бел. АФП) от Съвета за сигурност и с отпуснати средства, които да гарантират отговор на нивото на заплахата", каза генералният секретар на ООН.

Весела Найденова
195 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тоя

2021.09.10 | 11:28

1
тоя педал все за нещо призовава

Добави коментар

Водещи новини