Талибаните разпръснаха с изстрели протест в Кабул

  • 07 септември 2021 22:05

  • 1751
  • 3
Талибаните разпръснаха с изстрели протест в Кабул
© gettyimages

Талибаните стреляха във въздуха днес в Кабул, за да разпръснат протестна демонстрация срещу жестоките им репресии в Панджшер и намесата на Пакистан, смятан за техен близък съюзник, съобщи БТА.

Близо 70 афганистанци, повечето жени, се бяха събрали пред посолството на Пакистан, държаха плакати и скандираха лозунги срещу Исламабад. Талибански бойци, разположени в района, бързо ги разпръснаха с изстрели във въздуха.

ООН отправи призив за увеличаване на помощта за Афганистан и предупреди, че в страната назрява хуманитарна катастрофа

"Афганистанските жени искат страната им да е свободна. Уморени сме. Уморени сме от това, че Пакистан обстрелва Панджшер, уморени сме да чакаме на летището", заяви за АФП една от демонстрантките - Сара Фахим от провинция Каписа недалеч от Панджшер, североизточно от Кабул.

"Колко време ще трае това, кога ще бъдат чути гласовете ни? Защо международната общност си мълчи, щом вижда как биват убивани толкова хора?", добави тя.

Талибаните продължават консултациите за съставяне на правителство, след като взеха властта на 15 август. Малки демонстрации срещу тях се състояха в Кабул, Херат и други градове. В тях се включиха по-специално жени с искания талибаните да не ги изключват от публичното пространство, след като по време на бруталното си управление през 90-те им бяха забранили да учат и да излизат сами навън.

Внезапното завръщане на талибаните на власт предизвика през последните седмици наплив на хора към летището в Кабул, откъдето десетки хиляди афганистанци избягаха вече от страната. Долината Панджшер е последното огнище на съпротивата срещу фундаменталисткото ислямистко движение, което обаче твърди, че е превзело и този регион, получавайки пълен контрол над страната.

Мая Йорданова
1751 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
А талибанът от Банкя

2021.09.08 | 08:01

3
не престава да се резили по ТВ.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.08 | 08:00

2
списван от полуграмотен шизофреник, който мре от яд, че мафията няма да е на власт никога повече.

2021.09.07 | 23:25

1
като ковид талибаните в германия

Добави коментар

Водещи новини