ООН отправи призив за увеличаване на помощта за Афганистан и предупреди, че в страната назрява хуманитарна катастрофа

  • 07 септември 2021 14:17

  • 390
  • 3
ООН отправи призив за увеличаване на помощта за Афганистан и предупреди, че в страната назрява хуманитарна катастрофа
© Getty images

ООН отправи днес призив за предоставянето на допълнителна помощ от 193 милиона долара за Афганистан, съобщава БТА.

По този начин общата сума, която организацията иска да събере за централноазиатската страна, вече възлиза на 606 милиона долара.

Талибаните отбелязаха окончателна победа в Афганистан

Целта на ООН е средствата да бъдат събрани до края на тази година. С повторното идване на власт на талибаните в Афганистан в средата на миналия месец се появиха нови проблеми за решаване, заяви Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН.

Очаква се въпросът за допълнителната помощ да бъде обсъден на конференцията на министри от държавите членки на ООН в Женева в понеделник, организирана от генералния секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно с цел осигуряването на хуманитарна помощ за Афганистан.

В Афганистан назрява хуманитарна катастрофа, предупреди в петък Стефан Дюжарик, говорител на Гутериш. Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН изрази надеждата си, че страните, които ще участват в конференцията в понеделник, ще обещаят щедри суми за Афганистан.

Според ООН помощта на стойност 606 милиона долара е необходима за доставянето на храна и хуманитарна подкрепа на близо 11 милиона души, както и за гарантирането на базисни здравни услуги на 3,4 милиона души. Средствата ще бъдат използвани и за борба с недохранването, от което страдат близо един милион деца и жени, за подобряване на здравните и хигиенните условия на живот на афганистанското население и за защита на децата и на пострадалите от насилието по полов признак.

Мая Йорданова
390 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
sdfsddf

2021.09.07 | 15:58

3
Да ги карат в Германия
херо

2021.09.07 | 15:21

2
хамерика да плаща. те надробиха тази каша там.

2021.09.07 | 14:55

1
Ами тез пещерняци брадатите нали се радват че са победили ,ама като няма икономика и гущери им идва нанагорнище

Добави коментар

Водещи новини