Талибаните: ООН се е ангажирала да продължи помощта си за Афганистан

  • 06 септември 2021 07:38

  • 1631
  • 2
Талибаните: ООН се е ангажирала да продължи помощта си за Афганистан
© gettyimages (архив)

Високопоставени представители на талибаните са се срещнали в неделя в Кабул със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, който е обещал помощта за афганистанския народ да продължи, каза говорителят на талибаните Сухаил Шахин, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

 

Молла Абдул Гани Барадар, лидер на политическото крило на талибаните, и други официални представители са се срещнали с Грифитс на фона на потенциална катастрофална хуманитарна криза, предизвикана от тежката суша и срива в икономиката. "Делегацията на ООН обеща продължаване на хуманитарната подкрепа за афганистанския народ, като заяви, че ще призове за по-нататъшна помощ за Афганистан на предстоящата среща на страните-донори", съобщи Шахин в Туитър.

 

Продължават тежките боеве в долината Панджшер - последния бастион на съпротивата срещу талибаните в Афганистан

Афганистан, една от най-бедните страни в света, изпадна в криза заради рязкото спиране на чуждестранната помощ на стойност милиарди долари след колапса на подкрепяното от Запада правителството и победата на талибаните миналия месец. Шахин заяви още, че талибаните са уверили делегацията на ООН в сътрудничеството си и че ще осигурят необходимата инфраструктура.

Очаква се ООН да свика международна хуманитарна конференция в Женева на 13 септември, за да бъде предотвратена "надвисналата хуманитарна катастрофа", както генералният секретар Антониу Гутериш определи ситуацията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1631 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Нема съмнение,

2021.09.06 | 11:12

2
На всички е ясно, че западът ще храни талибаните, след като не можа да ги премахне - победеният винаги плаща репарации.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.06 | 10:24

1
списван от полуграмотен шизофреник, който мре от яд, че мафията няма да е на власт никога повече.

Добави коментар

Водещи новини