САЩ: При въздушен удар в Кабул са убити атентатори самоубийци на "Ислямска държава"

  • 30 август 2021 06:53

  • 765
  • 1
САЩ: При въздушен удар в Кабул са убити атентатори самоубийци на "Ислямска държава"
© Pixabay

САЩ нанесоха удар с дрон, при който беше поразен автомобил с атентатори самоубийци от афганистанския клон на групировката "Ислямска държава", казаха американски представители; афганистански служител заяви, че при въздушния удар са загинали три деца, предаде Асошиейтед прес.

Американските служители казаха, че в автомобила е имало експлозиви и че в резултат на удара са избухнали вторични взривове.

По думите им атентаторите са планирали да извършат нападение срещу международното летище в Кабул, където продължава евакуацията преди изтичащия утре краен срок за изтеглянето на американските сили от Афганистан.

Според очевидци ударът е бил нанесен срещу два автомобила, паркирани в жилищна сграда близо до летището, при което са били убити и ранени няколко цивилни.

Първоначално представители на властите съобщиха за отделно ракетно нападение срещу сграда близо до летището, но се оказа, че става дума за едно и също събитие.

Евакуацията в Кабул приключва

Жена на име Дина Мохамади каза, че в сградата живеели нейни роднини и че няколко от тях са загинали, включително деца.

Съсед, представил се като Ахмадудин, заяви, че е взел телата на децата след въздушния удар, причинил още експлозии в сградата.

Американската армия каза, че въздушният удар може да е причинил "допълнителни жертви", наред с убитите бойци на "Ислямска държава".

Говорителят на американското Централно командване Бил Ърбан заяви, че САЩ знаят за съобщенията за цивилни жертви и водят разследване.

Той каза, че при удара е била поразена непосредствена заплаха за летището в Кабул, но добави: "Бихме били дълбоко наскърбени от евентуална загуба на невинен живот."

Отделно американски служител заяви, че дронът е изстрелял ракета "Хелфайър" по автомобил, намирал се на място между две сгради, след като са били забелязани хора, които товарели експлозиви в багажника.

По думите му е имало първоначален взрив, причинен от ракетата, последван от доста по-силна експлозия, която се предполага, че е била предизвикана от значителното количество взривни материали в автомобила.

Според Ърбан тези мощни последващи взривове може да са причинили цивилните жертви.

Калина Христова
765 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хвърляйте една

2021.08.30 | 12:28

1
хвърляйте една атомна над това гнездо на ислямисти и да отиват в рая с безброй девственици.

Добави коментар

Водещи новини