Малайзия удря нов рекорд на заразени с COVID въпреки тримесечен локдаун

  • 13 август 2021 06:10

  • 939
  • 1
Малайзия удря нов рекорд на заразени с COVID въпреки тримесечен локдаун
© Getty Images/Guliver (архив)

Министерството на здравеопазването на Малайзия е обявило рекордните 21 000 случая на заразени с коронавирус днес. Страната трудно се справя с пандемията, въпреки продължаващия вече три месеца локдаун, предава ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Рекордното число надхвърля повече от пет пъти броя заразени, който правителството съобщаваше в началото на третия "пълен" локдаун, който стартира през май. Общия брой на инфекции достигна 1,34 милиона.

Малайзия регистрира рекордните над 20 000 случая на коронавирус, но повечето са асимптоматични

Около 230 000 от случаите се смятат за "активни" и около 1000 души са в отделения за интензивно лечение в болници.

Вчера министерството съобщи, че 211 души са починали в предходните 24 часа, след като са дали положителен тест за вируса. Така общото число в почти 33 милионната държава от Югоизточна Азия става 11 373.

Според изказване на министъра на здравеопазването Адхам Баба от вчера, около 9,5 милиона души са били инжектирани с две дози на ваксината срещу коронавируса.

Официални данни, представени от университета Оксфорд, показват че новите дневни случаи на база един милион от населението, измервани в Малайзия, са най-високите в Югоизточна Азия.

Малайзия смекчава ограниченията за ваксинираните

Над 90 процента от тестствалите позитивно прекарват болестта с леки или без симптоми, посочва министерството на здравеопазването.

Правителството си е поставило за цел да базира решенията си за въвеждане на ограничителни режими на броя на хоспитализации и тежко боледуване, причинени от вируса, вместо на общия брой на случаите.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) описва въздействието на пандемията върху икономиката на Малайзия като "сериозно" и отбелязва, че "рисковете са предимно в отрицателна посока". Все пак за сега прогнозата е растежът да се завърне по-късно тази година.

Министър-председателят на Малайзия Мухидин Ясин е изправен пред вот на недоверие в парламента идния месец. Като част от причините за вота са посочени действията на правителството му за овладяване на пандемията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.13 | 07:24

1
Локдауните работят...амо само да ни унищожат финансово каквато им е целта за да сме по-зависими

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини