Китайски съд осъди канадеца Майкъл Спавър на 11 години затвор за шпионаж

  • 11 август 2021 09:10

  • 464
  • 0
Китайски съд осъди канадеца Майкъл Спавър на 11 години затвор за шпионаж
© Getty images (архив)

Китайски съд призна канадския бизнесмен Майкъл Спавър за виновен по обвинения в шпионаж и кражба на държавни тайни, наложи му присъда от 11 години затвор и обяви, че той ще бъде депортиран, без да уточни кога, предадоха световните агенции.

Пекинският адвокат Мо Шаопин каза за Ройтерс, че депортирането обикновено става след излежаване на присъдата, но в специални случаи може да се извърши и по-рано.

Китайският съд обяви също, че от личните авоари на Спавър ще бъдат конфискувани 50 000 юана (около 7700 американски долара).

Присъдата на Спавър се огласява в момент, когато адвокатите, представляващи финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу в Канада, правят последно усилие да убедят съда там да не я екстрадира в САЩ, където тя е заподозряна в банкови измами.

Спавър беше арестуван през декември 2018 г. и обвинен в шпионаж и кражба на държавни тайни през юни 2019 г. По това време бяха повдигнати обвинения в шпионаж и на друг канадец - Майкъл Ковриг. Това стана в период, когато отношенията между Китай и Канада бяха силно изострени поради ареста на директорката на "Хуавей" в края на 2018 г. в Канада.

Процесът срещу Спавър протече при закрити врата. Присъдата му беше обявена ден, след като китайското правосъдие потвърди смъртната присъда на друг канадец Робърт Лойд Шеленбърг, осъден за трафик на наркотици.

По време на процеса срещу Спавър канадският премиер Джъстин Трюдо разкритикува неговото арестуване на произволен принцип, както и липсата на прозрачност от страна на китайските власти. Подобна реакция той имаше и по отношение на ареста на Ковриг. Днес след огласената присъда на Спавър, Трюдо каза, че тя е несправедлива и неприемлива и отново повтори обвиненията срещу Китай за липса на прозрачност по случая. Той добави, че процесът срещу Спавър дори не е отговарял на минималните стандарти на международното право.

За Спавър е известно, че се е срещал със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на няколко пъти и че е организирал визитите американската баскетболна звезда Денис Родман в Пхенян, припомня Франс прес. Спавър от десетилетия играеше ролята на посредник между северонокорейските власти и чужди бизнесмени, организации и туристи. На редица кадри се вижда и близостта между канадеца и Ким Чен-ун.

Спавър е роден в Калгари. Страстта му по Северна Корея започва по време на престоя му в Сеул, в Южна Корея в края на 90-те години на миналия век. През 2005 г. той прекарва няколко месеца в севернокорейската столица, като работи за канадска асоциация. От тогава до момента на арестуването му той не престава да посещава Пхенян.

Спавър живеел основно в китайския град Дандун, където бе съден от средата на март. Градът е на границата със Северна Корея и е основен пропускателен пункт между двете страни.

Спавър е и директор на организацията за обмен Пекту, която се представя във Фейсбук като неправителствена международна организация, улесняваща обмена в спорта, културата, туризма и търговията с изолирани страни. Пекту е и името на най-високата планина в Северна Корея, където Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун, е роден според вярванията.

Спавър говори свободно корейски. До ареста си той е бил посредник за чужди компании, които са искали да се установят в Северна Корея. Посредничеството му е особено полезно, тъй като страната е обект на международни санкции заради ядрената и балистичната си програма.

Относно присъдата му Доминик Бартън, посланикът на Канада в Китай, каза, че неговата страна осъжда решението на китайския съд. Той обаче припомни, че има възможност да се обжалва присъдата и това ще бъде обсъждано с адвокатите на Спавър.

Процес при закрити врата в Китай срещу втори канадски гражданин, обвинен в шпионаж

Посолството на САЩ в Китай също осъди съдебното решение, предаде Ройтерс. В изявление се казва, че съдебните дела срещу Спавър и Ковриг са опит да се използват хора като разменна монета и натиск по време на преговори, предаде Ройтерс

464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини