Талибаните са близо до завземане на две афганистански провинциални столици

  • 06 август 2021 18:22

  • 906
  • 0
Талибаните са близо до завземане на две афганистански провинциални столици
© Getty Images/Guliver

Ожесточени сблъсъци има между талибаните и съюзени с афганистанското правителство, предаде Ройтерс, като се позова на официални представители. С изтеглянето на международните сили от Афганистан талибаните разширяват влиянието си над градовете в пограничните райони на страната и са близо до завземане на две провинциални столици.

Най-малко 10 афганистански войници и командир на бойци, принадлежащи към групата на Абдул Рашид Достум, са били убити в северната провинция Джаузджан. "Талибаните започнаха яростни атаки в покрайнините на провинциалната столица Шеберган тази седмица и по време на тежки сблъсъци бе убит командир на проправителствени бойци, лоялни на Достум", разказа Абдул Кадер Малия, заместник-губернатор на провинция Джаузджан. Друг член на провинциалния съвет каза, че девет от 10-те области на Джаузджан вече са под контрола на Талибаните и в момента тече борба за контрол над Шеберган.

Талибаните се борят за възстановяване на строги ислямски закони, след като бяха свалени от власт през 2001 г. от водените от САЩ сили. Те засилиха своята
кампания за победа над подкрепяното от САЩ правителство по същото време, когато чуждестранните сили завършват изтеглянето си от страната след 20 години война.

В южната провинция Хелманд пък в провинциалната столица Лашкар Гах по време на едноседмичните сражения между талибаните и правителствените сили за контрол на града бяха подпалени магазини и бяха нанесени щети на цивилно имущество, което влоши хуманитарната криза.

Тази седмица ООН изрази дълбока загриженост за сигурността на десетки хиляди хора, хванати като в капан в града.

"Насилието едва-що ескалира и няма все още възможност да се направи оценка на щетите в Лашкар Гах, а тъй като и двете страни са в разгара на интензивна сухопътна битка, за хуманитарните агенции е трудно дори да приберат труповете", каза висш западен служител по сигурността в Кабул.

Тежки боеве се водят в най-малко две афганистански провинциални столици

Офисът в Лашкар Гах на хуманитарната група "Действие срещу глада" беше ударен от бомба по време на боеве в района, в който се намираше.

"Цивилните попадат между враждуващи страни. Те са принудени да напуснат домовете си и често са първите жертви на конфликта", каза Майк Бонке, директор на "Действие срещу глада" в Афганистан.

"Хуманитарни организации като "Действие срещу глада" правят всичко възможно да откликнат на нуждите на хората, но ние се нуждаем от гаранции за сигурност от всички страни, за да можем да работим", се казва в изявление на Бонке.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини