Доклад на републиканци от САЩ: COVID-19 е изтекъл от китайска лаборатория

  • 02 август 2021 09:05

  • 1491
  • 2
Доклад на републиканци от САЩ: COVID-19 е изтекъл от китайска лаборатория
© Getty images (архив)

Преобладават доказателствата, че вирусът, който предизвика пандемията от COVID-19, е изтекъл от изследователски обект в Китай. Това се казва в доклад на републиканците в САЩ, публикуван днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26649

Световната информационна агенция припомня, че американските разузнавателни служби все още не са стигнали до същия извод.

В доклада се говори за предостатъчно доказателства, че учените от Института по вирусология в Ухан, подпомагани от американски експерти и от китайски и американски правителствени средства, са работили, за да модифицират коронавирусите, така че да заразят те хората и подобни манипулации не могат да бъдат скрити.

Членът на Камарата на представителите на американския конгрес Майк Маккол, който е най-високопоставеният републикански представител в комисията за външни работи на Камарата, публикува доклада, изготвен от републиканците в тази комисия. В документа се призовава за двупартийно разследване на произхода на коронавирусната пандемия, отнела живота на 4,4 милиона души по света.

СЗО предупреди за поява на по-опасни варианти на COVID-19

Китай отрича генетично модифициран коронавирус да е изтекъл от института в Ухан. Редица експерти подкрепят тази теория, но без да има доказателства за нея. Пекин също отрича твърденията за опити за прикриване на произхода на пандемията. Според други експерти пандемията е била предизвикана от животински вирус, който вероятно е бил предаден на хората на животински пазар близо до Уханския институт по вирусология.

"Смятаме, че е време напълно да изключим пазара като източник на вируса", се казва в доклада на републиканците от комисията в Камарата на представителите (долната камара на парламента в САЩ). "Смятаме също, че преобладаващите доказателства показват, че вирусът е изтекъл от Уханския институт за вирусология и че това е станало някъде преди 12 септември 2019 г.", се допълва в документа.

Докладът се позовава на нова и недостатъчно съобщавана информация относно протоколите за безопасност в лабораторията, в това число и искане от юли 2019 г. за 1,5 милиона долара за ремонт на системата за третиране на опасни отпадъци в института, която е била инсталирана преди по-малко от две години.

През април водещите американски разузнавателни агенции казаха, че са съгласни с научния консенсус, че вирусът не е човешко дело или плод на генна модификация.

През май президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в нареди на разузнавателните агенции да ускорят работата по търсене на произхода на вируса и да му докладват до 90 дни. Източник, близък до разузнавателните агенции казва, че те не са стигнали до никакъв извод все още по въпроса дали вирусът идва от животни или от Уханския институт.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26649

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1491 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Да бе...

2021.08.02 | 09:25

1
Преобладават доказателствата, че вирусът е занесен в Китай от служители на Пентагона седмици преди началото на кризата там през октомври 2019-та.

2021.08.02 | 09:56

2
Нали? В Китай е лесно да се влезе и да се занесе. Пък и те нямат точно там в града лаборатория, от където (какво странно съвпадение) тръгна и първия корона вирус преди петнайсетина години. Пък и китайците чак сега са се сетили да ядат прилепи. Те не са ги хващали там от както са населили тая територия и за пръв път хората се срещат с това животно 'преносител'. Ако вярваш в това, мога да ти направя едно предложение - ще ти продам дунав мост евтино, честна пионерска.

Добави коментар

Водещи новини