Свлачища взеха най-малко 32 жертви в Индия

  • 23 юли 2021 12:39

  • 41276
  • 0
Свлачища взеха най-малко 32 жертви в Индия
© Getty Images (архив)

Земни свлачища, активизирани от поройни мусонни дъждове, засегнаха части от Западна Индия. Най-малко 32 души загинаха и се наложи да бъде проведена нощна спасителна операция за извеждане на над 1000 човека, хванати в капан от придошлите води, съобщиха днес властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Жертвите били затрупани от три свлачища в район Райгад в западната част на щата Махаращра. Много от спасените хора са били на покривите на къщи и на покривите на автобуси по магистралите, предава БТА.

Днес валежите спират и нивото на водата започва да спада, но достъпът до тежко засегнатите райони още е блокиран, което пречи на спасителните операции.

200 души в окръг Ратнагири са спасени вчера от хълмиста местност, съобщи агенция Прес тръст ъв Индия.

В крайбрежния град Чиплун, със 70 000 жители, повече от половината площ на селището е наводнена.

Индийската армия обяви, че е изпратила хеликоптери, които да евакуират блокирани хора, както и спасителни екипи с лодки.

През последните почивни дни свличания на земни маси, предизвикани от проливните мусонни дъждове във и около мегаполиса Мумбай, взеха над 30 жертви.

Най-малко седем човека загинаха, а трима бяха ранени тази нощ при рухването на жилищна сграда в Мумбай, съобщи информационната агенция АНИ като се позова на градската полиция.

Инцидентът станал в район Гованди, в западната част на Мумбай. Причина за рухването на сградата са придошла вода и кални потоци.

За денонощие над Мумбай са се излели 380 мм дъжд.

Днес властите издадоха предупреждение в южния щат Телангана, тъй като поройни дъждове предизвикаха тежки наводнения в регионалната столица Хайдерабад и други ниско разположени райони.

В Хайдерабад този месец са паднали 30 сантиметра дъжд, което е рекорд за последните 10 години. Шлюзовете на един от големите язовири бяха отворени за пръв път от десетилетие за превантивно изпускане на вода.

Бедствия, предизвикани от наводнения и земни свличания, са обичайно явление в Индия по време на мусонния сезон юни-септември, когато пороите подкопават основите на сгради, които често са некачествено построени. Мусоните са много важни за напояването на селскостопанските посеви, но често предизвикват големи щети и отнемат живота на хора, отбелязва АП.

Борислава Борисова
41276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини