Смъртните случаи, свързани с COVID-19, се увеличават в Югоизточна Азия

  • 22 юли 2021 15:49

  • 349
  • 0
Смъртните случаи, свързани с COVID-19, се увеличават в Югоизточна Азия
© gettyimages

Смъртните случаи, свързани с коронавируса, се увеличават в Югоизточна Азия, обхваната от епидемична вълна, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25321

Индонезия регистрира рекорден брой починали за едно денонощие, в съседна Малайзия препълнени болници бяха принудени да лекуват пациенти на пода, а в най-многолюдния град в Мианма, Янгон, гробищата не спират работа заради извънредно големи брой чакащи погребения.

Европа стана първият регион в света, надхвърлил 50 милиона случая на COVID

През последните две седмици и трите страни отчитат повече смъртни случаи, свързани с коронавируса, на глава от населението, отколкото тежко засегнатата Индия в пика на епидемията през пролетта. Новата коронавирусна вълна в Югоизточна Азия е подхранвана от новия, по-силно заразен вариант Делта, който затяга хватката си върху региона. Индонезия регистрира през последното денонощие рекордните 1449 смъртни случая, свързани с коронавируса.

Общият брой на починалите в страната с население от 270 милиона души надхвърли 79 хиляди. Новите случаи на коронавирус за изминалите 24 часа са близо 50 хиляди. Общият брой на потвърдените заразени в Индонезия надхвърли 3 милиона. Страната е на 14-о място в света по този показател. Над 2300 човека с положителна проба за коронавирус в Индонезия са починали у дома от миналия месец, тъй като болниците са препълнени.

До момента повече от 43 милиона човека в страната са получили поне една доза ваксина, а 16,9 милиона са напълно ваксинирани. Индонезия използва най-вече препарата на китайската компания Синовак (Sinovac). За сравнение в Китай, където новите симптомни случаи на коронавирус са няколко десетки на денонощие, а хора почти не умират след заразяване с новия патоген, ваксинационната кампания напредва с усилени темпове.

В столицата Пекин вече са напълно ваксинирани близо 91 процента от пълнолетните жители - 17,7 милиона човека, сочат официални данни от вчера, предаде Ройтерс. В други китайски мегаполиси - Шанхай и Ухан, - делът на пълнолетното население със завършен ваксинационен цикъл също е висок - съответно 80 и 77 процента. Към вчера в Китай, с население от близо 1,4 милиарда души, са били поставени общо 1,49 милиарда дози ваксина. Властите обаче не предоставиха данни колко хора са напълно ваксинирани. В Китай от началото на пандемията са регистрирани общо само малко повече от 92 хиляди заразени със симптоми. Смъртните случаи са 4636, при това само два от май миналата година насам.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
349 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини