Първи починал от маймунски вирус в Китай

  • 20 юли 2021 10:28

  • 2134
  • 0
Първи починал от маймунски вирус в Китай
© Getty Images (архив)

Ветеринарен лекар от Пекин е потвърден като първия случай в Китай на заразен и починал човека с маймунски Б вирус (BV), близките му контакти засега са в безопасност.  53-годишният ветеринар, който работи в институция, изследваща нечовекоподобни примати, показва ранни симптоми на гадене и повръщане, месец след дисекция на две мъртви маймуни в началото на март, разкрива китайския Център за контрол и превенция на заболяванията. Ветеринарът е потърсил лечение в няколко болници и в крайна сметка е починал на 27 май. 

Преди този случай в Китай не е имало фатални или дори клинично очевидни BV инфекции, като по този начин случаят с ветеринарен лекар отбелязва първия случай на инфекция при хора с BV, идентифициран в Китай. Изследователите са събрали цереброспинална течност на ветеринарния лекар през април и са я идентифицирали като положителна за BV, но пробите от близките му контакти предполагат отрицателни резултати за вируса. 

Вирусът, първоначално изолиран през 1932 г., е ензоотичен алфахерпесвирус в макаци от рода Macaca. Може да се предава чрез директен контакт и обмен на телесни секрети и има смъртност от 70% до 80%.

СЗО: Не очаквайте пандемията скоро да свърши, идват дори по-опасни щамове

Предполага се че BV при маймуните може да представлява потенциална заплаха за професионални работници. Необходимо е да се елиминира BV по време на развитието на специфични патогени-свободни резус колонии и да се засили наблюдението в лабораторни макаци и професионални работници в Китай. Маймунксият Б вирус се предава точно както вирусът на херпес симплекс (HSV) при хората, твърди Китайският център за контрол и превенция на заболяванията.

Подобно на коронавируса, първите симптоми на маймунския Б вирус са грипоподобни, които включват треска и студени тръпки, мускулни болки, умора, главоболие. Симптомите могат да варират между един ден и три седмици. Докато заболяването се влошава, вирусът може да доведе до подуване на мозъка и гръбначния мозък, което води до неврологични и възпалителни симптоми, проблеми с мускулната координация, мозъчни увреждания и тежки увреждания на нервната система в крайна сметка водят до смърт, информира в-к "Монитор", позовавайки се на "Глобал таймс".

Смята се, че този вирус е заразил само 50 души до 2020 г., от които 21 са починали. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2134 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини