Китай призова към отказ от илюзиите по повод Башар Асад

  • 19 юли 2021 13:11

  • 1062
  • 3
 Китай призова към отказ от илюзиите по повод Башар Асад
© Getty images (архив)

Китайският външен министър Ван И направи посещение в Дамаск. Това стана в деня, когато встъпи в длъжност президентът Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и, получил четвърти мандат на изборите през май. На преговорите с ръководството на Арабската република Ван И представи разработена от Пекин инициатива от четири точки за решаване на сирийския проблем. Пекин настоява по-специално международната общност да изостави илюзиите за евентуална смяна на режима в Сирия и да признае ролята му в борбата с тероризма, написа "Независимая газета".

В разговор със сирийския си колега Фейсал Мекдад Ван И изреди подробности от плана на Китай. Първият принцип от инициативата е да се зачита националният суверенитет на Сирия. Пекин призовава международната общност да се примири с избора на сирийците и да се откаже от илюзиите за смяна на режима в Дамаск.

Акцентът във втората точка е да се форсира възстановяването на инфраструктурата и икономиката на страната. Според китайските власти пътят към решаване на хуманитарната криза в Арабската република включва незабавно вдигане на всички едностранни санкции и на икономическата блокада. Планът предвижда Сирия да получава хуманитарни помощи само след съгласуване с правителството.

Третият принцип засяга борбата с въоръжените противници на Дамаск. Пекин изтъква, че е необходимо да бъде спряна дейността на всички групировки, свързани с глобалните терористични организации от черните списъци на ООН. Ван И обясни, че светът трябва да зачита водещата роля на сирийското правителство в борбата с тероризма на собствена територия, да се противопостави срещу разпалването на междуетнически противоречия под претекст борба с тероризма, както и да признае загубите, понесени от Сирия в хода на конфликта. По думите му Китай е готов да подкрепи действията на Дамаск и да обедини усилия с него в укрепването на глобалното антитерористично сътрудничество.

Четвъртата точка предвижда да се постигне всеобхватно политическо решение в Сирия и да се преодолеят разногласията между всички различни сили, но водеща роля тук трябва да играе правителството.

Ван И бе приет в столицата от Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и. Сирийският лидер, цитиран от агенция САНА, заяви пред госта, че Китайската народна република (КНР) е мощна сила с огромно влияние на международната арена и Сирия се надява да разшири сферите на двустранно сътрудничество с КНР на различни нива. На първо място - икономическото взаимодействие. По време на разговора със сирийския лидер бе повдигната по-специално темата за участието на официален Дамаск в китайската инициатива "Един пояс, един път". Пекин има интерес от сътрудничество със Сирия в рамките на този проект с оглед изгодното й териториално положение.

Башар Асад положи клетва за пореден мандат като президент на Сирия

Преценявайки значението на визитата, наблюдателите посочват, че толкова високопоставени китайски официални лица рядко правят посещения в Дамаск. Отделен интерес обаче представлява датата - Ван И пристигна в деня, когато сирийският президент встъпи в длъжност. Това навярно е знак за твърдата позиция на КНР по въпроса за легитимността на режима.

В словото си при встъпване в длъжност Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и благодари на сирийския народ за издръжливостта и мъжеството, с което преодолява трудностите, предизвикани от десетгодишния въоръжен конфликт, и потвърди, че смята да върне под контрола на правителството териториите, намиращи се днес в ръцете на въоръжените противници на Дамаск. "Пред нас стои важната задача да освободим земите си, да ги освободим от терористите, също и от турците и американците, които гледат на тях снизходително",  каза той и допълни: Приветстваме всички патриотично настроени сирийци, които дават живота си в сраженията на североизток срещу американските окупатори, техните наемници и агенти.

Същевременно Асад отправи сигнал, че през идните седем години ще се опита да фокусира усилията върху възстановяването на сирийската инфраструктура и икономика. "Народът, водил жестока война и успял да върне голяма част от земите си, със сигурност може да изгради собствена икономика в най-трудни обстоятелства и със същата воля и решимост. Ще насочим инвестиции по-специално към възобновяеми енергоизточници, което се очаква да донесе големи изгоди", посочи държавният глава.

Възстановяването на икономиката е темата, вълнуваща най-силно Дамаск - доказа го посещението на иранска делегация в Сирия броени дни преди идването на Ван И. Както писаха арабски издания, визитата на делегация от дипломатическото ведомство на Ислямската република начело със заместник-министъра Реза Наджафи бе посветена най-вече на действията срещу "икономическия тероризъм". Така наричат Дамаск и Техеран секторните мерки, въведени срещу тях едностранно от САЩ. Съвсем не е изключено перспективата да бъдат спрени част от санкциите срещу Техеран, появила се на фона на преговорите във Виена, да му е вдъхнала надежди за съживяване на иранската икономика и линиите за подпомагане на регионалните му партньори.

"Въпросът е само как ще синхронизират усилията си Иран и другите международни играчи с интерес към възстановяване на Сирия и към участие в нейното постконфликтно бъдеще", написа още изданието, цитирано от БТА.

 

Валери Зайцев
1062 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FARAON

2021.07.19 | 15:12

3
ДОКАТО НЕ СЕ СТРОШИ ЧЕРЕПА НА УНТЕР СВИНЯТА, НЕМА ДА ИМА МИР. ТОВА Е МРЪСНО, НЕВМЕНЯЕМО ЖИВОТНО, КОЕТО РАЗБИРА САМО ОТ БОЙ С МЕТАЛНА ЩАНГА. НИЩО ДРУГО ОСВЕН БОЙ ДО СМЪРТ И 20 МИНУТИ СЛЕД ТОВА УДАРИ В ЧЕРЕПА С ЧУКА!

2021.07.19 | 14:54

2
Браво на Китай !
смрт на грб

2021.07.19 | 13:55

1
Краварите си счупиха зъбите в една Сирия. И тепърва ще има още много други "Сирии". Те се правят на "мъже" само на полит-путкински правителства. За пример - мутро-тиквите у нас !

Добави коментар

Водещи новини