Над 50 загинали при голям пожар в завод в Бангладеш

  • 09 юли 2021 16:28

  • 823
  • 2
© Getty (архив)

Най-малко 52-ма души загинаха при пожар, опустошил завод на фирма за храни и напитки в промишления град Рупгандж в Бангладеш, близо до столицата Дака, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни представители, съобщи БТА.

Пожарът избухна вчера вечерта в многоетажната сграда на завода. След като беше изгасен, започна претърсване на зданието етаж по етаж. Досега са изнесени 52 тела, но двата последни етажа все още не са проверени.

Заместник-директорът на Пожарната служба Дебашиш Бархан каза, че главният изход на фабриката е бил заключен отвътре и много хора са се озовали блокирани, като в капан. Много от ужасените работници започнали да скачат от горните етажи на фабриката. Най-малко 26 души са получили различни травми.

Не се знае колко хора е имало в предприятието, нито колко са изчезналите в пожара.

Бангладеш има трагична история на подобни инциденти, в това число пожари във фабрики, в които работниците са заключвани. Корупцията в страната и пропуски в прилагането на законите доведоха до много смъртни случаи през годините.

Големи международни марки, които наемат десетки хиляди нископлатени служители в Бангладеш, бяха подложени на голям натиск, за да подобрят условията на труд във предприятията след пожари и други бедствия, в които загинаха хиляди хора.

Фабриката, която се подпали, е подразделение на Саджиб груп, бангладешка компания, която произвежда сокове за базираната в Лахор в Пакистан компания Шезан интернешънъл. Тя изнася продукцията си в редица страни, сред които Австралия, САЩ, Малайзия, Сингапур, Индия, Бутан, Непал, държави от Близкия изток и Африка.

Според Абдур Рахман, който е високопоставен мениджър в компанията, тя спазва международните стандарти. Той обаче каза, че не е сигурен дали изходът на предприятието е бил заключен. Според законите в Бангладеш фабрика не може да заключва изходите си в работно време.

Детство в Бангладеш – работата започва от 5-годишен

През 2012 г. 117 работници умряха при пожар в текстилна фабрика в Дака, чиито изходи бяха заключени. През 2019 г. пожар изпепели комплекс с апартаменти, магазини и складове в старата част на Дака и загинаха 67 души. През 2010 г. в пожар в кооперация в Дака, в която са били съхранявани незаконно химически вещества, загинаха 123 души.

Най-тежкият инцидент беше обаче през 2013 г., когато многоетажният комплекс Рана плаза с шивашки предприятия, магазини, банка и апартаменти, намиращ се извън Дака, рухна и загинаха над 1100 души.

Валери Зайцев
823 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.07.09 | 17:22

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.09 | 17:22

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.

Добави коментар

Водещи новини