Китай заяви, че ядрени горивни пръти в АЕЦ "Тайшан" са повредени

  • 16 юни 2021 15:26

  • 739
  • 0
Китай заяви, че ядрени горивни пръти в АЕЦ "Тайшан" са повредени
© Wikipedia

В китайската атомна електроцентрала "Тайшан", намираща се в провинция Гуандун, близо до Хонконг, има пет повредени ядрени горивни пръта в един от реакторите, но няма изтичане на радиация, съобщиха китайските власти, цитирани от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е първият официален коментар за инцидента, предизвикал тревога за безопасността на централата. Нивата на радиация се покачиха в Първи реактор на АЕЦ "Тайшан", но предпазните бариери се задействаха, както е планирано, и предотвратиха нейното изтичане, съобщи китайското министерство на опазването на околната среда.

Учен: "Чернобил" може да гръмне отново

Властите в Хонконг казаха, че следят ситуацията в централата и са отправили запитване към служители в провинция Гуандун за подробности около инцидента, след като френският съсобственик на АЕЦ "Тайшан", компанията Е Де Еф (EDF), съобщи в понеделник за натрупване на инертни газове в реактора.

Експерти коментираха, че предполагаемата повреда на ядрени горивни пръти и изтичане на инертни газове се получава при процеса на ядрено делене. Инертни газове като ксенон и криптон са вторични продукти на ядреното делене, заедно с частици цезий, стронций и други радиоактивни елементи.

"Няма проблем с изтичане на радиация в околната среда", посочи китайското министерство на опазването на околната среда.

То допълни, че нивата на радиация в охладителната течност на реактора са се повишили, но са останали в "допустимите норми".

Мая Йорданова
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини