Малайзия отново е под карантина

12 май 2021 14:43

Малайзия отново е под карантина
© Getty Images/Guliver (архив)
274 0

Бившият малайзийски премиер Махатхир Мохамад се извини, че на благотворително събитие в края на миналата седмица не му е била измерена температурата, както се е изисквало, предаде ДПА. Това стана в момент, когато страната отново е в локдаун заради коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24284

"Извинявам се, че не спазих мерките", каза 95-годишният политик, който управляваше Малайзия от 1981 до 2003 г. и после от средата на 2018 г. до изненадващото си оттегляне през февруари тази година.

"Ще си понеса последствията, както е по закон", каза Махатхир, който поднесе извиненията си само часове след като в Малайзия започна третото затваряне от началото на пандемията и по-малко от седмица, след като друг бивш премиер, осъденият за корупция Наджиб Разак, беше глобен с равностойността в местна валута на 700 долара за подобно нарушение в ресторант в Куала Лумпур.

Затварянето или заповедта за контрол върху придвижването, каквато е официалната формулировка, се очаква да продължи един месец, а целта е да бъде овладяно най-голямото повишаване на заболеваемостта на глава от населението в Азия.

В Тайван са разтревожени от нови случаи на коронавирусна инфекция

Ограниченията означават, че за втора поредна година ще има по-скромно отбелязване на празника Айд ал Фитър, който започва утре и слага край на рамазана. До събота вечерта властите твърдяха, че няма да има нов локдаун, за да не се влоши състоянието на икономиката. Според оповестени вчера официални оценки брутният вътрешен продукт на Малайзия след втората карантина - януари и февруари, се е сви с 0,5 процента за първото тримесечие.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24284

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
274 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини