Япония с план за заустване на вода от АЕЦ Фукушима на 1 км от брега

  • 11 май 2021 10:44

  • 198
  • 0
Япония с план за заустване на вода от АЕЦ Фукушима на 1 км от брега
©

Tokyo Electric Power, която е собственик на повредената АЕЦ "Фукушима-1", разработва план за изхвърляне на натрупаната там вода (пречистена от повечето радиоактивни вещества), през тръби, прокарани по океанското дъно. Самата канализация при тази опция ще бъде разположена на разстояние около 1 км от брега, съобщават японската медия Sankei и ТАСС, позовавайки се на източници в компанията.

В същото време, според техните данни, се проучва вариант с изпускане на вода директно от атомната електроцентрала, която се намира в префектура Фукушима на североизточното крайбрежие на главния японски остров Хоншу.

Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна централа "Фукушима 1"

Ако бъде приет първият план, полагането на тръбите трябва да бъде предшествано от пробно сондиране с одобрението на властите и местните риболовни кооперации.

На 13 април японското правителство официално разреши значително количество вода да бъде изхвърлено в океана от АЕЦ Фукушима-1, за която се твърди, че е до голяма степен изчистена от радиоактивни вещества, но все още съдържа тритий, радиоактивен изотоп на водорода.

Процесът на подготовка за изпускане ще отнеме приблизително две години. Съдържанието на тритий в заустваната вода, според Токио, ще бъде доведено до една четиридесета от стандарта за безопасност, определен от Международната комисия по радиологична защита и японското правителство.

 

Сега в стоманени резервоари на територията на АЕЦ са се натрупали над 1,25 милиона тона пречистена вода. Предполага се, че ще бъде изхвърлена в океана в малки количества за период от 30 години.

Международната агенция за атомна енергия вече обяви, че ще наблюдава този процес непрекъснато.

Novini.bg
198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини