Китай планира демаркационна линия на Еверест заради коронавирусната пандемия

10 май 2021 19:10

 Китай планира демаркационна линия на Еверест заради коронавирусната пандемия
© Pixabay
393 0

Обезпокоен от ситуацията с коронавируса в своя съсед Непал, Китай ще установи демаркационна линия на връх Еверест, за да избегне всякакъв риск от зараза с Ковид-10 от алпинистки, идващи от Непал, предадоха БТА и  Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24120

Страната има намерение да разшири наблюдението на върха, смятан за Покрив на света, който споделя с Непал на височина от 8848 метра. Високопланинските водачи ще инсталират демаркационна линия на Еверест, преди да разрешат на алпинистите да се захванат с изкачването от китайска страна (тоест от север), според информация на агенция Синхуа. Новината е била съобщена от ръководителя на Тибетската алпинистка асоциация.

В информацията на Синхуа не се съдържа уточнение как Пекин конкретно ще маркира територията си на тесния връх, където само няколко алпинисти могат да стоят по едно и също време заедно.

Според тибетски представители, цитирани от Синхуа, те ще вземат възможно най-стриктни мерки за превенция на разпространение на епидемията и за избягване на всякакъв контакт с алпинисти, идващи от южната страна.

Информацията за тези мерки идва в момент, в който от непалската страна на планината бяха извършени над 30 евакуации по медицински причини от базовия лагер на височина от 5364 метра от началото на сезона. Някои от евакуираните се оказаха с коронавирус.

Непал е тежко засегнат от пандемията, както и съседната на него Индия. Хималайската страна се надяваше да поднови туризма, след като миналата година той беше сведен почти до нулата заради пандемията.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24120

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
393 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини