Японската полиция разследва възможно китайско участие в кибератаки

21 април 2021 06:16

Японската полиция разследва възможно китайско участие в кибератаки
© Pixabay
300 1

Полицията в Токио разследва кибератаки срещу около 200 компании и изследователски организации, включително японската космическа агенция, извършени от хакерска група, за която се смята, че е свързана с китайската армия, съобщи японското правителство във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Полицията е предала на прокуратурата за по-нататъшно разследване случая, свързан с атаки срещу японската космическа агенция JAXA, заяви главният секретар на японското правителство Кацунобу Като.
Според разследващите срещу космическата агенция през 2016 - 2017 г. са извършени серия от хакерски действия, извършени от "Тик" - китайска група за кибератаки, ръководена от подразделение на Китайската народноосвободителна армия, каза Като.

Заподозрян за атаките срещу космическата агенция е китайски системен инженер, живеещ в Япония, за когото се смята, че е придобил достъп до нает сървър, като се е регистрирал с фалшива самоличност и е извършил кибератаките, обясни Като, като се позова на полицейското разследване.
Японската радиотелевизионна корпорация предаде, че друг китайски гражданин с вероятни връзки с Китайската народноосвободителна армия, който е бил в Япония по програма за образователен обмен, също е разследван във връзка със случая. И двамата мъже междувременно са напуснали Япония.
"Участието на Китайската народноосвободителна армия е много вероятно", каза Като. Той допълни, че досега не е установено действително изтичане на данни или щети, но полицията призовава компаниите да засилят защитата си.

Японското министерство на отбраната заяви, че кибератаките са част от засилващите се заплахи за сигурността от страна на Китай, който става по-настъпателен в региона - общ повод за безпокойство, който беше обсъден на 16 април в Белия дом от американския президент Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга.

Внимание! Опасен интернет! За какво да внимаваме?

От своя страна китайското външно министерство чрез говорителя си Ван Венбин заяви, че кибератаките са общо предизвикателство, пред което са изправени всички страни, и предупреди Япония да не отправя неоснователни обвинения срещу Китай.

"Безпочвени спекулации не трябва да се допускат. Китай твърдо се противопоставя на всяка страна или институция, която използва кибератаки, за да очерня Китай или да обслужва жалки политически цели с проблеми на киберсигурността. Китай желае да укрепва диалога и сътрудничеството с всички страни за съвместно справяне със заплахите за киберсигурността", каза Ван Венбин

Novini.bg
300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.21 | 06:33

1
Всеки път едно и също - наемат се некадърни ка.линки, те закономерно се оакват, някой или нещо им влиза и вместо да се набива онуй на ка.линките, та да се научат, се почват измишльотини за "страшните хакери". Отделно, на жалките мисирки - и ка.линки ли е мръсна дума вече, жалки?

Добави коментар

Водещи новини