Пакистанският парламент решава дали да експулсира френския посланик

  • 20 април 2021 11:17

  • 252
  • 0
Пакистанският парламент решава дали да експулсира френския посланик
© Getty images

Пакистанското правителство обяви, че ще внесе в парламента резолюция за експулсиране на френския посланик, в опит да успокои радикална ислямистка партия, която заплаши да продължи съпроводената си с насилие кампания за обявяването му за персона нон грата, предаде Франс прес.

Вътрешният министър Шейх Рашид Ахмед заяви, че в долната камара на парламента е внесена резолюция за експулсирането на дипломата и че екстремистката партия Техрик-е-Лабаик Пакистан (ТЛП), е приела да отмени протестите си в цялата страна. Следващото заседание е предвидено в четвъртък.

Дори ако парламентът подкрепи обявяването на дипломата за персона нон грата, от правителството зависи дали да приложи това решение. В миналото правителства често са пренебрегвали подобни резолюции. Партията Техрик-е-Лабаик Пакистан (ТЛП) води антифренска кампания, след като в името на свободата на словото френският президент Еманюел Макрон защити правото да се рисуват карикатури в реч, отдаваща почит на убития на 16 октомври миналата година учител, показал пред ученици карикатури на пророка Мохамед, припомня АФП.

Франция препоръча на гражданите си в Пакистан временно да напуснат страната

Протестите на ТЛП доведоха до сблъсъци с полицията в цялата страна. Те започнаха след ареста на лидера на ТЛП Саад Ризви, няколко часа след като той призова за шествие в Исламабад на 20 април с искане за експулсиране на френския посланик. Няколко полицаи бяха убити и 11 бяха задържани като заложници в продължение на няколко часа от активисти на ТЛП, в близост до джамията на партията в град Лахор.

ТЛП твърди, че множество нейни поддръжници са били убити и ранени. В четвъртък френското посолство призова френските граждани да напуснат временно страната, призив, който изглежда повечето от тях засега пренебрегват. Вчера посолството призова тези, които са останали, да избягват събиранията и да проявяват максимална предпазливост, информира БТА.

В сряда правителството обяви, че ТЛП ще бъде забранена и я определи като терористична група. Хиляди поддръжници бяха арестувани при сблъсъците. Но министър Рашид уточни днес, че не са планирани никакви мерки срещу тях, включително за арестуваните по силата на антитерористичното законодателство.

Последвайте канала на

Novini.bg
252 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини