Токио въвежда по-строги противоепидемични мерки и започва да ваксинира възрастните

12 април 2021 15:49

Токио въвежда по-строги противоепидемични мерки и започва да ваксинира възрастните
© Getty Images/Guliver
282 0

Токио прие днес по-строги антивирусни мерки, мъчейки се да ограничи бързото разпространение на по-заразен щам преди Олимпийските игри в една страна, където по-малко от един процента процент от хората са ваксинирани, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23515

Япония започна ваксинационната си кампания с медицинските работници и от днес я разширява към по-възрастните жители. Първа доза се поставя на около 120 подбрани места из страната.

По-строгите правила срещу COVID-19, въведени три седмици след края на извънредното положение в столицата, дават на губернатора на Токио правото да съкращава работното време на барове и ресторанти, да наказва нарушителите и да отпуска обезщетения на онези, които спазват правилата. Новите мерки ще бъдат в сила до 11 май.

По-строги мерки бяха въведени и в Киото в западна Япония и на южната островна префектура Окинава, където случаите се увеличиха през последните седмици. Новите мерки, които се доближават до състояние на извънредно положение, ще продължат до 5 май, тоест до края на японската "златна седмица" от празници, за да се ограничат пътуванията.

Губернаторът на Токио Юрико Коике е помолила жителите да се въздържат от маловажни пътувания и да спазват социална дистанция. Тя прикани баровете и ресторантите на много места из префектурата да затварят в 20 часа. Домовете за възрастни в центъра на Токио са сред местата, където от днес се поставят ваксини.

Коике обаче прикани жителите да се стегнат и да бъдат внимателни, докато ваксинацията е в ранната си фаза. "Все още сме беззащитни, докато се борим срещу разрастването на инфекциите", каза Коике и добави: "Моля следвайте препоръките". Освен това здравните власти ще обхождат баровете и ресторантите, за да гарантират, че мерките за безопасност се спазват. В старческите домове ще бъде повишено тестването.

Преди седмица нивото на заплаха бе повишено в някои части на западните префектури Осака и Ниого, както и в Мияги на север. Петнайсет големи града в шест префектури, вкл. центърът на Токио, са понастоящем под повишени мерки заради вируса.

Незадължителното извънредно положение приключи в района на Токио на 21 март. Въвеждането от днес на по-строги ограничения подчертава трудностите при балансиране между антивирусните мерки и икономиката. Правителството на премиера Суга бе критикувано, че прекалено бавно е налагало антивирусните мерки заради нежеланието си да не бъдат нанесени допълнителни щети на засегнатата от пандемията икономика.

Япония се справяше с пандемията по-добре от САЩ и много страни в Европа, но не толкова добре в сравнение с други азиатски държави. Ваксинацията вървеше мудно до голяма степен поради ограничените доставки от ваксината на "Пфайзер" - единствената одобрена в Япония, която почти изцяло разчита на нейния внос.

В град Хачиоджи в западна Япония днес първата група възрастни жители получи първата доза. Но властите очакват в началото бавен старт заради ограничените доставки. Разработването на ваксина в Япония изостава спрямо други страни и заради това тя разчита на внос. В процес на одобрение са ваксините на "АстраЗенека" и "Модерна". Япония е потвърдила поръчки за 344 милиона дози от ваксини за тази година, което ще бъде достатъчно за цялото й население.

Япония се готви да наложи по-строги ограничения в столицата заради новия вариант на коронавируса

Осигуряването на достатъчен брой вносни ваксини е голям проблем заради недостига на доставки и експортния контрол в Европа, откъдето идват тези ваксини. Случаите с тромбози, свързани с ваксината на "АстраЗенека", също пораждат несигурност.

Таро Коно, японският министър, отговарящ за ваксините, е казал, че през май се очакват доставки и че Япония ще има достатъчно ваксини на "Пфайзер", за да покрие до края на юни нуждите за 36 милиона възрастно население. В неделя Коно каза по националната телевизия Ен Ейч Кей, че трябва да преговаря, за да осигури редовни доставки за населението.

Ръководители на общини изразиха безпокойство относно неяснотите около графика на ваксинацията и наличието на медицински работници. "Ще се изправим пред недостиг на медицински работници, които могат да помогнат за ваксинационната програма, ако настоящото увеличаване на случаите се засили".

Досега малко над един милион човека в Япония са получили една или две дози от ваксина, а увеличаването на случаите може да доведе до отменянето на още прояви, свързани с Олимпиадата.

Поставянето на ваксини започна в средата на февруари сред медицинските работници. До края на юни кампанията ще се съсредоточи върху по-възрастните. Останалото население вероятно ще трябва да чака до юли, така че за Япония става почти невъзможно да получи т.нар. стаден имунитет преди Олимпийските игри в Токио, които започват на 23 юли. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23515

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
282 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини